ua en ru

Думка євродепутата про прагнення українців в ЄС є перекручуванням фактів, - Віктор Медведчук

Думка польського євродепутата Павла Коваля про те, що громадяни України прагнуть до Євросоюзу, висловлена в інтерв'ю одному з українських агентств, є перекручуванням фактів. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Чим же він аргументував твердження, що явно не відповідає дійсності? По-перше, результатами виборів. Пан Коваль заявляє, що українці, мовляв, хочуть в Європу, бо вони проголосували за партії, які декларують співпрацю з ЄС. Тут євродепутат просто - будемо називати речі своїми іменами - перекручує факти. Я вже мовчу, що в передвиборній кампанії основні партії намагаються або обходити подібні теми, або навіть примудряються стверджувати на Сході і Заході абсолютно протилежне. Але якщо подивитися на конкретні цифри (в якій союз українці вважали б за краще йти, будь то їх воля), то стає очевидним, що в процентному співвідношенні тих, хто виступає за союз України з Росією, Білоруссю і Казахстаном, помітно більше, ніж охочих йти в Європейський Союз", - написав Медведчук.

Він нагадав дані опитування "Соціального моніторингу", згідно з яким 57% українців хотіли б, щоб Україна стала повноправним членом Митного союзу з Росією та іншими учасниками, і лише 43% висловилися за підписання Угоди про Зону вільної торгівлі і політичну асоціацію з Європейським союзом.
"Аналогічні і дані інших опитувань. Інша справа, що якби українців не ставили перед дилемою - або туди чи сюди, але в жодному разі не обидва варіанти відразу - тоді, дійсно, є досить багато охочих брати участь в Європейському інтеграційному проекті. Але в тому то й справа, що саме європейці ультимативно заявляють: ми, ЄС, ні в якому разі не згодні; мовляв, якщо ви хочете брати участь в європейських проектах, то відмовтеся від усякої співпраці з Росією!
Ледве Україна заявляє, що вивчатиме питання вигоди співпраці з ТЗ, як із Заходу лунають чергові воплі. Нещодавно голова комітету у закордонних справах Європарламенту пан Брок заявив: "Будь-які стосунки з Митним союзом прямо суперечать і несумісні з рухом України до євроінтеграції"! Не менш категоричний й з'явився сьогодні в пресі вердикт Єврокомісії. Єврочиновники стверджують, що зближення України з Митним союзом та Угоду про асоціацію з ЄС є несумісними Тут очевидна нестиковочка: кому тепер вірити - Броку і представникам ЄК або Ковалю? Звичайним людям все зрозуміло, але як бути українським лобістам Євросоюзу? Заплуталися, мабуть", - зазначив політик.

"Посилання пана Коваля на міфічні соцопитування, які нібито говорять про прагнення українців до ЄС, є вже не перекручуванням, а прямою брехнею. Результати опитувань говорять прямо протилежне: українці були б раді співпрацювати з Європою, але якщо вже треба вибирати (а саме цього вимагає Брюссель), то українці значним більшістю виступають за співпрацю, в першу чергу з Росією. Коли ж Коваль запевняє, що європейський вибір не суперечить співпраці з Росією, він знову лукавить. Бо йому краще, ніж кому-або відомо, що європейці готові, що називається на все, аби не допустити рішуче ніякого зближення України з Росією. Причому саме поляки тут є "застрільниками". І мені видається, що якщо поляки зараз є "лобістами України в Європі", то саме тому, що вони як раз категорично не хочуть співпраці України і Росії", - написано в блозі.

"Адже в ЄС нас ніхто не чекає. Це вимушений визнати навіть пан Коваль. І він нагадує про те, що якщо угода з ЄС і буде підписана, то воно набуде чинності тільки після ратифікації 27-ю парламентами. Як ви, шановні читачі, думаєте, скільки часу займе така ратифікація? І які шанси на успіх?... Коли пан Коваль натякає, що в Україні "вже є сили", які дотримуються іншої думки, то він не помиляється. Громадський рух "Український вибір" відстоїть і захистить думка більшості українців. До речі, у цьому з нами солідарні вже 150 громадських організацій з усіх регіонів України", - резюмував Медведчук.