ua en ru

МКЧХ не організовував прибуття до України 7 російського "гумконвоя"

МКЧХ не організовував прибуття до України 7 російського "гумконвоя" Джерело фото:EPA

Міжнародний комітет Червоного Хреста не брав участі в організації гуманітарної допомоги від Російської Федерації для жителів сходу України. Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс в ефірі телеканалу "112".

"Російська сторона нам повідомила нотою про намір направити цей гуманітарний конвой. Однак якоїсь специфікації цього вантажу, а також інформації про кінцевого отримувача російська сторона нам так і не повідомила", - заявив Перебийніс.

За його словами, РФ, таким чином, порушила міжнародні правила направлення гуманітарних вантажів і українське законодавство.

"Наші прикордонники були присутні при перетині кордону і могли тільки візуально оглянути, проте повноцінного контролю вони не здійснювали", - наголосив директор департаменту інформполітики МЗС.

"Те, що Росія надсилає ці гуманітарні конвої, - це, можливо, не найгірше, що робить зараз Росія. Оскільки щодня в Україну надходять по кілька конвоїв військової техніки, зброї, військовослужбовців російської армії, про які Росія нічого Україні не повідомляє жодними нотами", - додав Перебийніс.

За словами дипломата, зараз в України немає можливості перешкодити Росії в направленні як зброї та військової техніки, так і "псевдогуманітарних конвоїв". "Звичайно, ми будемо на це реагувати, буде відповідна нота протесту. Гуманітарні конвої - це складова дестабілізаційної політики Росії", - підсумував Перебийніс.

Нагадаємо, сьогодні в Україну прибув сьомий "гумконвой" з РФ: 54 машини були відправлені в Донецьк і 20 - в Луганськ.