ua en ru

Місія комітету "За відкриту демократію" назвала вибори мера Одеси найгіршими із 2002 року

На виборах мера Одеси процес підрахунку голосів навмисне затягували у багатьох випадках на дільницях, де були присутні спостерігачі акредитованої місії міжнародних спостерігачів, направлених до Одеси для спостереження за місцевими виборами 31 жовтня 2010 р. комітетом "За відкриту демократію" (Committee for Open Democracy). Про це йдеться у заяві місії, розміщеній на офіційному сайті Одеської міської ради.
"Це робилося з метою виснажити спостерігачів та переконати їх залишити виборчі дільниці до оформлення протоколів. Окрім того, члени комісії відмовлялися надати протоколи, як це встановлено українським виборчим законодавством", - сказано в заяві місії.
Місія повідомляє про те, що міжнародні спостерігачі часто відчували до себе вороже ставлення з боку членів виборчих комісій.
У день виборів було виявлено та зафіксовано низку порушень: "каруселі", використання неофіційних списків виборців без печаток, переносні скриньки для голосування без контрольних купонів, присутність членів виборчих комісій у кабінах для голосування разом з виборцями, наявність бюлетенів у надлишковій кількості до 110% від кількості зареєстрованих виборців на деяких виборчих дільницях.
"Виглядає так, що надмірне використання адміністративного ресурсу Одеською обласною державною адміністрацією з метою примусити виборців підтримати кандидата від партії влади, вплинуло на вільне волевиявлення виборців. На жаль, беручи до уваги вищезазначені події, можна сказати, що це були найгірші вибори в Одесі з 2002 року - з часу виборів, результати яких суд пізніше визнав недійсними", - сказано в заяві місії спостерігачів.
Місія висловила сподівання на те, що на ці проблеми буде звернуто належну увагу та що вони будуть вирішені правовими засобами та в суді.
Нагадаємо, вчора низка ЗМІ повідомила про те, що Одеська міська територіальна виборча комісія оголосила результати виборів мера Одеси, на яких переміг висуванець Партії регіонів голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олексій Костусєв із 50,8% голосів. Нинішній мер міста висуванець "Фронту змін" Едуард Гурвіц набрав 30,8% голосів.