ua en ru

Світові військові витрати зросли вперше з 2011 року

Світові військові витрати зросли вперше з 2011 року Фото: у 2015 році країни почали більше витрачати на військові технології

Зростання відбулося в основному за рахунок країн Азії та Океанії, Східної і Центральної Європи, а також країн Близького Сходу

Світові військові витрати в 2015 році склали майже 1,7 трлн доларів, збільшившись за рік на 1%. Про це головних новинах дня йдеться в новій доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

Як наголошується в звіті, це перше збільшення світових військових витрат з 2011 року. Зростання відбулося в основному за рахунок країн Азії та Океанії, Східної і Центральної Європи, а також країн Близького Сходу.

Лідером за кількістю військових витрат за підсумками 2015 року залишаються по колишньому США, незважаючи на те, що Вашингтон скоротив свої військові витрати на 2,4% - до 596 млрд доларів, що становить 36% світових витрат.

На другому місці — Китай, витрати якого зросли на 7,4 % - до 215 млрд доларів (13% у загальних витратах).


Саудівська Аравія розташувалася на третій сходинці, витіснивши Росію. Її витрати за рік зросли на 5,7% - до 87,2 млрд доларів (5,2% всіх світових військових витрат).

РФ тепер займає четверту сходинку, наростивши в 2015 році свої військові витрати на 7,5% до 66,4 млрд доларів (4% світових витрат).

Країни Західної Європи скоротили в 2015 році свої військові витрати на 1,3%. Це найнижче щорічне зниження, яке демонстрували країни цього регіону з 2010 року. Великобританія, Франція і Німеччина раніше заявляли, що в найближчі роки будуть значно нарощувати військові витрати з-за побоювань з приводу Росії і загроз з боку "Ісламської держави", йдеться у звіті.

Нагадаємо, Британія витратить 135 млн фунтів на оновлення систем зв'язку збройних сил.