ua en ru

Світова економіка може застрягти на "посередньому зростанні", - МВФ

Світова економіка може застрягти на шляху "посереднього" зростання з високою заборгованістю і безробіттям, поки регулятори не відкриють ринки праці, не почнуть інвестувати в інфраструктуру і реформувати бюджетну політику.

Світова економіка може застрягти на шляху "посереднього" зростання з високою заборгованістю та безробіттям, поки регулятори не відкриють ринки праці, не почнуть інвестувати в інфраструктуру і реформувати бюджетну політику. Про це заявила глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, передає Reuters.

Вона зазначила, що єврозона особливо схильна до ризику "загрузнути в болоті" низького росту, оскільки бореться з високим безробіттям і низькою інфляцією.

Лагард закликала до застосування сміливої політики і "нового імпульсу", щоб підтримати зростання слабшає через шість років після початку світової фінансової кризи.

Глава МВФ також попередила про зростання геополітичних ризиків, викликаних спалахом Еболи, кризами на Україні, Близькому Сході та в деяких країнах Азії, а також про фінансові ризики, пов'язані з тим, що центробанки США і Великобританії готуються до скасування ультрам'якої політики, в той час як Європа та Японія продовжують стимулюючі програми.

Лагард вказала на можливість появи "бульбашок" на фінансових ринках у результаті закачування світовими центробанками величезної кількості грошей в економіку. Це підвищило вартість активів, в той час як економіки залишилися слабкими.

Одна тільки ФРС США більш ніж вчетверо збільшила свій баланс, розширивши його до 4,4 трлн дол. за допомогою масштабної скупки облігацій.

Лагард закликала регуляторів робити більше для зміцнення економічного зростання та створення робочих місць, включаючи реформування ринку праці та енергетичних субсидій, боротьбу з ухиленням від податків і розкриття для конкуренції ринку праці.

"Це означає комплекс сміливих політичних заходів, що дають "новий імпульс", який зможе подолати це "посереднє" зростання, яке затьмарює майбутнє", - сказала вона.