ua en ru

Мірошниченко пропонує надсилати третім особам копії ухвали про відкриття провадження у справі

Народний депутат України від фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко пропонує Верховній Раді України зобов'язати суди надсилати третім особам копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Народний депутат України від фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко пропонує Верховній Раді України зобов'язати суди надсилати третім особам копії ухвали про відкриття провадження у справі. Про це йдеться в законопроекті № 4124 "Про внесення змін до статті 127 Цивільного процесуального кодексу України щодо надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів", текст якого розміщений на сайті ВР.

Так, законопроект вносить зміни до пункту 2 статті 127 Цивільного процесуального кодексу України, згідно з якими копія ухвали про відкриття провадження та копії позовної заяви та доданих до неї документів надсилаються також третім особам.

Згідно з діючим законодавством, відповідачу надсилається копія ухвали про відкриття провадження, копія позовної заяви та копії доданих до неї документів, а третій особі надсилається лише копія позовної заяви.

"Той факт, що третім особам не надсилаються копії доданих документів суперечить принципу змагальності сторін встановленому статтею 10 Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до якого сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Така норма не відповідає вимогам статті 27 щодо прав та обов'язків осіб, які беруть участь у справі, згідно якої такі особи мають право знайомитися з матеріалами справи, брати участь у дослідженні доказів, користуватися іншими процесуальними правами, встановленими законом та перешкоджає їм добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

На думку автора законопроекту, ухвалення даного документу сприятиме виконанню завдань цивільного судочинства щодо справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб та інтересів держави.