ua en ru

МОЗ планує запровадити механізм спільної оплати держави і пацієнта за медпослуги

МОЗ планує запровадити механізм спільної оплати держави і пацієнта за медпослуги Фото: Ковтонюк розповів про принципи сооплаты за медпослуги ("УНІАН")

Частки участі в сооплате будуть відрізнятися в залежності від конкретної послуги

Міністерство охорони здоров'я в ході підготовку реформи розробляє механізм спільної оплати держави і пацієнта за медичні послуги. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Спільна оплата громадян за медпослуги не повинна призводити до катастрофічних втрат для сімейного бюджету. Умовно кажучи, навіть недорога медуслуга вдарить по сімейному бюджету малозабезпечених громадян. А є такі медичні послуги, які можуть бути фінансово непосильні навіть для заможної людини, наприклад, коли мова йде про лікування онкології. Тому, коли буде формуватися гарантований пакет, то ось цей принцип - недопущення катастрофічних витрат для українських сімей - буде враховано", - пояснив Ковтонюк.

Однак при цьому рівні сооплаты держави і пацієнта за медпослуги не будуть залежати від доходів пацієнта, а будуть вказуватися в абсолютному вираженні.

"Лікування дорогих і критично важливих для здоров'я захворювань буде покриватися з більшою часткою з боку держави, ніж лікування загрозливих для життя хвороб або проведення діагностики. Приміром, якщо Кабмін вирішить, що онкологічні захворювання будуть покриватися за рахунок держави на 85%, то пацієнту необхідно буде сплатити лише на 15%. Разом з тим відносно недорога послуга, наприклад, діагностика МРТ, буде покриватися, умовно, на 20% за рахунок держави, а 80% - за рахунок пацієнта", - зазначив заступник глави МОЗ.

Нагадаємо, Ковтонюк також розповів, що після проведення реформи охорони здоров'я безкоштовними залишаться лише частина медпослуг.