ua en ru

МОЗ звинувачує керівництво КМДА проблеми із забезпеченням пацієнтів гемодіалізом

МОЗ звинувачує керівництво КМДА проблеми із забезпеченням пацієнтів гемодіалізом
Міністерство охорони здоров'я України звинувачує керівництво Київської міської державної адміністрації в проблеми із забезпеченням пацієнтів гемодіалізом.

Міністерство охорони здоров'я України звинувачує керівництво Київської міської державної адміністрації в проблеми із забезпеченням пацієнтів гемодіалізом. Про це йдеться в заяві МОЗ.

МОЗ звернувся до КМДА, в обов'язки якої входить забезпечення хворих киян нирковою недостатністю гемодіалізом, "з вимогою невідкладно надати розрахунки щодо кількості хворих та обсягів фінансування для розгляду цього питання на засіданні уряду".

"МОЗ виконав доручення прем'єр-міністра України і надав усю необхідну інформацію, копії і зразки документів представникам КМДА, від яких було потрібно лише надати реєстр хворих та розрахунки фінансових потреб у забезпеченні гемодіалізом. Фахівці МОЗ України протягом вихідних чекали відповідні документи від місцевої влади. Натомість керівництво міста пішло у відпустку, не доручивши Департаменту охорони здоров'я КМДА вирішити проблему хворих", - заявили у відомстві.

Так само в МОЗ заявили, що не відповідає дійсності заява мера Києва Віталія Кличка, що МОЗ України не може виділити для Києва 108 млн грн. для хворих на гемодіаліз, оскільки зазначені кошти знаходяться у торгах, а їх відкликання означало б зрив тендерних закупівель.

"Це свідчить про недостатній рівень компетенції керівництва міста, яке вчасно не передбачив можливі труднощі і не підготував пакет відповідних документів", - йдеться в заяві.

У МОЗ заявили, що "у складний для країни час, управлінці всіх рівнів несуть консолідовану відповідальність перед пацієнтами і не повинні перекидати один на одного рішення проблем".

Зазначимо, Кличко повідомив, що заборгованість по забезпеченню гемодіалізом в Києві складає 25 млн грн.

"Проблема із забезпеченням медикаментами для тих, хто в Києві у них життєво потребує, зокрема, в гемодіалізі, актуальна. Заборгованість (по фін. забезпечення гемодіалізом за держ. кошти), на жаль, становить 25 млн грн", - заявив він.

Мер повідомив, що для вирішення проблеми хворих, які можуть померти без життєво необхідних медикаментів, київська влада звернулася до підприємців, що постачають гемодіаліз:

"Вони пішли нам на зустріч. Але борг від цього менше не став", - зазначив мер.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Кабмін прийняв рішення про закупівлі ліків для гемодіалізу для переселенців.