ua en ru

Мін'юст прагне взяти під контроль незалежну діяльність адвокатів, - НААУ

Адвокати переконані, що державні органи намагаються взяти під контроль незалежну діяльність адвокатів. Про це заявили члени Національної асоціації адвокатів України (НААУ), яка об'єднує понад 30 тисяч адвокатів країни.

Як зазначив заступник голови НААУ Валентин Гвоздій, існуючий формат надання безкоштовної правової допомоги від Координаційного центру при Міністерстві юстиції вже призводить до великих ризиків.

"Згідно зі стандартами ООН, держава має фінансувати надання безоплатної правової допомоги, і ні в якому разі не повинна встановлювати адміністративний тиск на адвокатів", - зазначив він. При цьому, за свідченням членів НААУ, в Україні такі випадки зафіксовані.

Члени асоціації переконані, що незалежність адвокатів від політичного втручання повинна стати основним принципом.

"Формат безоплатної правової допомоги при Міністерстві юстиції, який діє зараз - це тотальний контроль над адвокатурою. Адвокату для надання послуг в системі безоплатної правової допомоги тепер потрібно отримати схвалення державного органу та його службовців", - підкреслив Гвоздій.

За словами голови комітету НААУ з адвокатської етики Андрія Циганкова, "створена певна державна група адвокатів, для якої не існують адвокатські стандарти".

Попередньою владою часів Віктора Януковича був свідомо закладений механізм тотального контролю української адвокатури через систему надання безкоштовної правової допомоги через Міністерство юстиції. А в нинішні часи цю систему не просто розвинули, а узурпували форматом підпорядкування в державний Координаційний центр при Міністерстві юстиції. Він нагадав, що Рада Європи наполегливо рекомендувала не тільки вирішити питання надання безоплатного захисту людини, але і при цьому зберегти незалежність адвокатського корпусу країни.

Голова Комітету національної асоціації адвокатів з захисту прав людини Ганна Колесник наполягала на тому, що безкоштовна правова допомога станом на сьогодні є повністю контрольованою державною системою і створює умови для зловживань з боку держави. А це відкриває можливості для порушення прав людини.

"Держава не може диктувати, як захищати людину, яку вона звинувачує. Це крок до тотальної диктатури і контролю у всьому", - підсумувала вона.