ua en ru

Мін'юст має намір надати банкам доступ до інформації про підприємства, щодо яких порушено справу про банкрутство

Міністерство юстиції України розглядає можливість надання банкам онлайн доступу до інформації з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство. Про це повідомляє прес -служба асоціації "Український Кредитно - Банківський Союз".

УКБС відзначає, що можливість оперативної перевірки банком- кредитором достовірності представлених позичальником документів та інформації, є надзвичайно важливим для уникнення зайвих ризиків у процесі кредитування і роботи з проблемними боргами.

Важливість отримання кредиторами відомостей з реєстру банкрутств обумовлено переважною орієнтацією банківського бізнесу на підприємницький корпоративний сектор (обсяг кредитів, наданих суб'єктам господарювання становить 630,8 млрд. грн або майже 75 % кредитного портфеля банків за даними НБУ на 1 серпня 2013р.) і нерідкі випадками зловживань процедурою банкрутства недобросовісними боржниками. Адже за останні роки сформувалася тенденція до використання процедури банкрутства не з метою відновлення платоспроможності боржника , а щоб уникнути розрахунків з кредиторами та інших зловживань.

Експерти УКБС зазначають, що на сьогодні, банки хоча і мають доступ до ряду держреєстрів безпосередньо або через нотаріусів або інших агентів , однак, лише в лічених випадках цей процес організований на сучасному рівні, з використанням електронних технологій, які дозволяють автоматизувати процес обробки кредитних заявок. Це істотно обмежує можливості банківської системи щодо підвищення якості кредитного аналізу та введення нових продуктів і сучасних технологій обслуговування клієнтів.

Мін'юст вважає можливим надання банкам інформації з реєстру банкрутств шляхом формування виписок по електронних запитам , з обов'язковим зазначенням банком підстави для отримання такої інформації.

"Оскільки практичне впровадження ініціативи УКБС вимагає внесення змін до відповідного нормативного акту Мін'юсту та доопрацювання програмного забезпечення , в даний час фахівці Асоціації опрацьовують питання щодо необхідного обсягу інформації з реєстру банкрутств і можливих способів її отримання. Необхідність оперативного отримання достовірної інформації із зазначеного реєстру обумовлена ​​зростанням розміру заявлених вимог кредиторів , які в 2012 р. перевищили 33 млрд. грн, І в порівнянні з 2011 р. зросли майже на 2 млрд. грн. Загальна сума коштів , присуджених до стягнення в 2012 р. виріс до 29 млрд. грн (проти 27 млрд. грн. у 2011 р.). Вимоги, задоволені господарськими судами у справах про банкрутство, становлять майже третину від загальної кількості виданих у відповідній категорії справ".