ua en ru

В МінТОТ прокоментували ситуацію з викидами шкідливих речовин в Криму

В МінТОТ прокоментували ситуацію з викидами шкідливих речовин в Криму Фото: Вадим Черниш (nato.int)

Виявлено пари забруднюючих речовин у повітрі, воді і на ґрунті

Ситуація з викидами в атмосферу шкідливих речовин, яка склалася на заводі "Кримський титан" в анексованому Російською Федерацією (РФ) Криму, має серйозний характер, на території виявлені пари забруднюючих речовин і самі речовини у повітрі, воді і на ґрунті. Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) Вадим Черниш, йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Зокрема, він підтвердив, що дійсно проходить евакуація населення.

"Співробітники державних органів спілкуються з людьми, які перетинають адміністративну межу з АР Крим, вони також описують ознаки ураження, яке відбулося на території міста Армянськ. Ці ознаки частково співпадають з тими ознаками, які спостерігаються на контрольованій території. Також відповідна комісія взяла кілька проб біля с. Преображенка - поблизу адміністративної межі з боку Херсонської області, це майже впритул до титанового заводу, тому що частина кислотонакопичувачів розміщені на території Херсонської області", - розповів Черниш.

За його словами, результати перших проб вчора були готові, це проби води. Результат показав, що показник, хімічного споживання кисню перевищує в 6 разів.

"Це означає, що був різкий викид забруднюючих речовин у водний об’єкт", - уточнив міністр.

Окрім того, Черниш зазначив, що у людей, що проживають на тимчасово окупованій території, через вітер, який дув у відповідному напрямку, є ознаки ураження дихальних шляхів.

"Виходячи з результатів аналізів повітря ми думаємо, що це був сірчастий ангідрид. Це частково пояснює зміну кольору і пошкодження поверхонь побутових предметів та транспортних засобів, які спостерігались в Армянську і в навколишніх населених пунктах в окупованому Криму", - підсумував міністр.

Зазначимо, раніше Черниш заявляв, що людям, які проживають поблизу адміністративного кордону з окупованим Кримом, нічого не загрожує через ситуацію з хімзаводом по виробництву двоокису титану в Армянську.

Нагадаємо, у Херсонській області госпіталізували в обласну лікарню 15 дітей з підозрою на хімічне отруєння в результаті викидів шкідливих речовин на заводі "Кримський титан", який знаходиться на анексованому Росією півострові.

Відзначимо, 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини. Також повідомлялося, що у зв'язку з ризиком екологічної катастрофи "Кримський титан" призупиняє виробництво, а дітей евакуюють з Армянська.

У свою чергу українська розвідка повідомила, що підрозділи Збройних сил РФ в серпні проводили в анексованому Криму стрілянини в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. Крім того, на адмінкордоні з Кримом зафіксовані перші випадки отруєнь прикордонників, які працюють у безпосередній близькості від заводу "Кримський титан".

Крім того, як повідомляло РБК-Україна, омбудсмен Людмила Денисова звернулася до директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріку Солхейму і директору та регіональному представнику Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яну Дусику через ситуацію в окупованому Армянську.

Зокрема, вона розповіла, що жителі Криму скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах і в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати. Омбудсмен підкреслила, що окупаційна влада Криму приховують реальний рівень екологічної небезпеки.