ua en ru

Мінвуглепром України почав ревізію договорів про співпрацю з приватними інвесторами у вугільній галузі.

Мінвуглепром України почав ревізію договорів про співпрацю з приватними інвесторами у вугільній галузі, повідомляє «Комерсант-Україна». Планується відновити державний контроль над шахтами "Білозірська" і "Південнодонбаська", а також "Львівською вугільною компанією".

Заступник міністра вугільної промисловості Юрій Чередніченко заявив журналістам 22 травня, що Мінвуглепром почав перегляд договорів оренди цілісних майнових комплексів державних вугледобувних підприємств, увкладених при колишньому керівництві міністерства. Зокрема, вивчається законність підписання договору оренди шахти "Білозерська", що входила раніше до складу держпідприємства "Добропіллявугілля".

Начальник управління майнових відносин Мінвуглепрому Галина Шафарук повідомила, що, крім "Білозерської", у міністерства є претензії щодо шахти "Південнодонбаська" і "Львівської вугільної компанії". Крім того, продовжується аналіз інших договорів, і не виключено, що будуть висунуті нові претензії. Всього в Мінвуглепромі підрахували, що минулого року суми оренди і необхідних інвестицій орендарями державного майна у вугільній галузі були занижені на 160-200 млн грн.

Договір з шахтою "Білозерська" в 2008 р. підписала компанія "ТОВ 'Екойл'"; Мінвуглепром тоді очолював Віктор Полтавець. За умовами угоди "Білозерська" була виведена зі складу держпідприємства "Добропіллявугілля".

У Мінвуглепромі у свою чергу заявляють, що орендна плата за "Білозерську" минулого року склала всього 20 млн грн, тоді як орендарі аналогічних шахт платили 50-70 млн грн. "Екойл", за даними Мінвуглепрому, інвестував в розвиток шахти в два-три рази менше, ніж інші підприємства галузі.

Ще одна конфліктна ситуація - на шахті "Південнодонбаська №3". За словами Г.Шафарук, Господарський суд Донецької області в квітні зобов'язав Мінвуглепром підписати з ОДО "Шахта 'Південнодонбасська M3'" угоду про її оренду. "Ми не згодні з цим рішенням і оскаржимо його в суді найближчим часом, - заявили в міністерстві. - Інакше можемо просто втратити перспективне вугільне підприємство".

Нагадаємо, минулого тижня в управлінні СБУ в Львівській області оголосили, що виявили порушення при створенні "Львівської вугільної компанії", які призвели до втрати державою майна на суму 1,2 млрд грн.