ua en ru

Мінпаливенерго запропонувало RUE продати на внутрішньому ринку 12,1 млрд куб. м газу, - джерело

Мінпаленерго України і RosUkrEnergo ведуть переговори про те, щоб газ, який НАК "Нафтогаз України" за рішенням стокгольмського арбітражу повинна передати RUE, був проданий на внутрішньому ринку промисловим споживачам. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в міністерстві.
"Зараз у нас в ПСГ 18 млрд куб. м газу. Для опалювального сезону потрібно 24 млрд. Якщо 12,1 млрд буде експортовано, ми просто не пройдемо опалювальний сезон, нам для країни не вистачить газу", - заявило високопоставлене джерело в міністерстві.
Продати газ пропонується через компанію "УкрГазЕнерго" (УГЕ; 50% належать RUE, ще 50% - "Нафтогазу"). У Мінпаливенерго України впевнені, що у RUE немає іншого виходу, окрім як погодитися на пропозицію. "Експортувати газ до Польщі RUE не може, оскільки у неї з 2009 року там немає контракту, - зазначають в міністерстві.- А в Угорщині співвласник компанії Дмитро Фірташ все ще не повернув оперативний контроль над Emfesz". Досі RUE поставляла газ виключно в ці дві країни, в інші країни Східної Європи газ поставляє "Газпром" по прямих договорах.
Джерело видання в оточенні Дмитра Фірташа підтвердило факт переговорів про те, "коли газ може бути отриманий і кому проданий". А в прес-службах "Нафтогаза" і "Газпрому" від коментарів відмовилися.
В "УкрГазЕнерго" наголосили, що можуть вести господарську діяльність, оскільки в квітні Київський апеляційний госпсуд задовольнив апеляцію компанії на рішення про її ліквідацію. "Нам треба відновити ліцензію на продаж газу, але це можна зробити протягом тижня після того, як 12,1 млрд куб. м газу будуть передані нам на реалізацію", - заявили в прес-службі компанії. З березня 2006 р. по квітень 2008 р. УГЕ було монопольним постачальником природного газу промисловим споживачам України.
Конфлікт навколо суперечливих обсягів газу виник на початку 2009 р. Тоді "Нафтогаз" забрав зі сховищ 11 млрд куб. м газу, що належав RUE. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі 1,7 млрд дол., які "Нафтогазу" переуступав "Газпром". Проте, як стверджують у RUE, відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично. Після зміни влади в Україні стокгольмський арбітраж розглянув позов RUE і зобов'язав НАК повернути з урахуванням пені 12,1 млрд куб. м газу. В середині липня RUE почала процес підтвердження в українських судах вирішення стокгольмського арбітражу про повернення їй Україною 12 млрд куб. м газу.