ua en ru

Мінрегіон розробляє законопроект, який удосконалює законодавство в житлово-комунальній сфері, - Темник

Мінрегіон має намір доопрацювати і подати на розгляд парламенту законопроект, який кардинальним чином коригує існуюче в житлово-комунальній та містобудівній сфері законодавство. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Та законодавча база, яка зараз діє в галузі, а це близько 200 з гаком нормативних документів - наказів, які один одного доповнюють, а іноді і суперечать. Тому ми прийняли рішення... (про розробку) єдиного закону, яким ми плануємо за 2013 р. внести зміни в чинне законодавство, деякі (закони) спростити і покращити для того, щоб до кінця 2013 р. ми вийшли повністю на нормальну законодавчу базу, а потім вже на її базі відпрацьовувати можливість також єдиного Кодексу житлово-комунального господарства", - сказав міністр.

За його словами, в Україні мають бути чітко відпрацьовані закони "Про тепло", "Про воду", "Про благоустрій", "Про житло". "Ці закони повинні бути дуже спрощені, вони повинні бути зрозумілі і в них повинна бути відображена можливість залучення інвестицій і повернення цих інвестицій", - сказав міністр.

За його словами, в тому законопроекті, який розробляє Мінрегіон для вдосконалення законодавчої бази "передбачена можливість видачі містобудівних вимог та обмежень забудови земельних ділянок і відведення їх у відповідності з оновленими планами містобудівної діяльності, або оновленими генеральними планами населених пунктів".

"Також ми прописуємо в цьому законопроекті можливість замовника будівництва використовувати автономні системи інженерного забезпечення без яких би то не було обмежень. Він сам повинен визначити, яким шляхом йти - чи використовувати ті централізовані системи, які є, або використовувати інші. Також планується в цьому документі затвердити порядок віднесення об'єктів будівництва до першої-п'ятої категорії (будівництва будівель) і це вже буде прерогатива Кабінету міністрів. Він затвердить той порядок, в якому буде прописано, до якої категорії об'єкт повинен відноситись. Зараз, на жаль, склалася така ситуація, коли проектувальник сам визначає, це об'єкт 3 або 4 категорії", - додав Темник

Також передбачається удосконалити процедуру подачі декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт. "Буде введено таке поняття, як право забудовника оскаржити в суді рішення про відмову в державній реєстрації про готовність введення будівлі в експлуатацію, або на відповідність сертифікату 4-ої або 5-ої категорії. Крім того, ми також встановимо жорсткий контроль над імплементацією містобудівного законодавства на місцях - це також важливе питання, тому що необхідно внести зміни і скасувати ті місцеві правила забудови, які діяли раніше, повністю скасувати і відпрацювати порядок компенсації витрат на розвиток інженерно-транспортної мережі", - сказав Темник.

Читайте також: Українські регіони повинні оновити генплани розвитку територій до кінця 2013 р., - Темник