ua en ru

Мінпромполітики України очікує 5,4 млрд дол. від поновлення українсько-російського співробітництва

Відновлення українсько-російської співпраці у промисловому секторі сприятиме компенсації втрат у розмірі 5,4 млрд дол. Про це сьогодні на брифінгу в Кабміні заявив міністр промислової політики Михайло Короленко.

Відновлення українсько-російської співпраці у промисловому секторі сприятиме компенсації втрат у розмірі 5,4 млрд дол. Про це сьогодні на брифінгу в Кабміні заявив міністр промислової політики Михайло Короленко (на фото).

За словами міністра, під час шостого засідання російсько-української міждержавної комісії, що відбулося в Москві 17 грудня, було підписано низку документів для відновлення торгово-економічного співробітництва між Україною і Росією, зокрема:

- Двосторонній план дій з урегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі на 2013-2014 рр.;

- Протокол між урядом РФ і Кабміном про постачання товарів за виробничою кооперацією у 2014 р.;

- Меморандум про розвиток двостороннього співробітництва у сфері суднобудування;

- Угода між Кабміном та урядом РФ про реалізацію і заходи державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 із двигунами Д-18Т та їх модифікаціями.

Відновлення ліберального режиму торгівлі між Україною і Росією сприятиме компенсуванню вже у 2014 р. втрат обсягів експорту промислової продукції на 1,5 млрд дол. і недопущенню подальшого падіння експорту на 4 млрд дол., йдеться в повідомленні Мінпромполітики.

"Промислова кооперація між Україною і Росією дозволить збільшити взаємні поставки матеріалів і комплектуючих на суму мінімум 500 млн грн і сприяти нарощуванню обсягів виробництва промислової продукції", - заявив Короленко.

При цьому співпраця в галузі суднобудування потенційно може забезпечити додаткові замовлення на будівництво танкерів, газовозів, нафтовозів для освоєння арктичного шельфу, оновлення танкерного і рибальського флоту Росії на суму більше 4 млрд грн до 2020 р.

Успішна реалізація спільного проекту зі створення літаків Ан-148/158 приведе до додаткових відрахувань до державного бюджету протягом 10 років у сумі понад 1 млрд дол. і збільшенню обсягів випущеної продукції на суму більше 4 млрд дол. Крім того, буде збережено близько 35 тис. робочих місць і додатково створено 7 тис. в авіабудуванні.

Як зазначив міністр, проект Ан-124 потенційно покликаний створити в наступні 30 років ринок замовлень для українського авіабудування на суму до 13 млрд дол. і має планову прибутковість в обсязі до 1,5 млрд дол.

"Проект відновлення енергогенеруючих потужностей Росії за участю "Турбоатома", "Електроважмашу" та інших підприємств енергетичного машинобудування України може створити додатковий ринок збуту продукції вітчизняного енергетичного машинобудування в сумі більше 1 млрд дол.", - уточнив Короленко.

"У результаті підписання низки угод про розвиток співпраці у промисловій сфері з РФ були створені сприятливі умови для відновлення обсягів промислового виробництва в цілому ряді високотехнологічних секторів", - сказано в повідомленні прес-служби.

Як заявив сьогодні прем'єр-міністр Микола Азаров, виручка від виробництва Україною і Росією 80 літаків Ан-124 складе 12,9 млрд дол.

Нагадаємо, за підсумками візиту Президента України Віктора Януковича до Москви було підписано 14 документів. Зокрема, РФ і Україна підписали угоду про відновлення серійного виробництва літаків Ан-124.