ua en ru

Мініфраструктури: В Україні з 2013 р. автобуси можуть обладнати ременями безпеки

Міністерство інфраструктури України виступає за обладнання ременями безпеки автобусів, що перевозять пасажирів, з 1 січня 2013 року. Про це йшла мова сьогодні, під час прес-конференції щодо нелегальних автоперевізників, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

"Мінінфраструктури працює над низкою законодавчих змін, спрямованих на переведення роботи нелегалів у правове поле та укрупнення автоперевізників. Спрямованість на укрупнення та забезпечення належним рухомим складом - принцип нашої роботи", - сказав голова Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті Євген Пронченко.

"Нині готуються законодавчі зміни, які передбачають запровадження як на нових, так і тих, що вже експлуатуються в Україні, обов'язкових ременів безпеки та обмежувачів швидкості. У першу чергу ними мають бути обладнані автобуси, що курсують на далекомагістральних напрямках, зокрема, швидкісними трасами, - сказав голова Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті. - Обов'язкові ремені безпеки пропонується запровадити із 1 січня 2013 року - із тим, щоб дати і перевізникам, і виробникам час для підготовки до цих вимог".

Планується, що з 2013 року перевага на конкурсах надаватиметься тим перевізникам, які планують використовувати обладнані ременями безпеки автобуси і, відповідно, гарантувати безпеку пасажира. Таким чином хочуть створити конкурентне середовище і простимулювати перевізників обладнати автобуси ременями безпеки. А вже з 2014 р. всіх перевізників, і нових, і тих, які вже працюють на ринку, зобов'яжуть обладнати транспорт ременями безпеки.

Ціна питання - прийнятна для перевізників, підкреслили фахівці. Повний комплект ременів безпеки на один автобус місткістю 20-30 пасажирів коштуватиме орієнтовно 2 тис. грн.

Мінінфраструктури також виступає за продовження терміну дії договору з перевізником на обслуговування того чи іншого маршруту - з існуючих 3-5 років до 7. Це, на переконання заступника Директора Департаменту автомобільного транспорту - начальника відділу внутрішніх перевезень Романа Дубаса, стимулюватиме автоперевізників оновлювати свій рухомий склад на новий: адже маючи гарантію роботи на сім років перевізники більш охоче купуватимуть нові автобуси з відповідним обладнанням.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що в Україні з червня 2013 р. на міжміських автобусних маршрутах протяжністю понад 50 км будуть використовуватися тахографи.