ua en ru

В Україні з червня 2013 р. на міжміських автобусних маршрутах протяжністю понад 50 км використовуватимуться тахографи

В Україні наступного року використання тахографів на міжміських автобусних маршрутах буде обов'язковим. Відповідний наказ Міністерства інфраструктури України від 29 грудня 2011 р. №659 "Про внесення змін до наказу Мінтрансзв'язку від 07 червня 2010 р. №340" розміщено на офіційному сайті відомства, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

Цим наказом вносяться зміни до положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів. Зокрема вже з 1 червня 2013 року автобуси, що використовуються для нерегулярних і регулярних спеціальних пасажирських перевезень, для регулярних пасажирських перевезень на міжміських автобусних маршрутах протяжністю від 50 до 150 км повинні бути оснащеними тахографами. Також тахографи стануть обов'язковими і для вантажних автомобілів з повною масою понад 12 тонн.

До набрання чинності обов'язкового використання тахографів водій вантажного транспортного засобу чи автобусу, що здійснює перевезення на маршруті понад 50 км, повинен вести індивідуальну контрольну книжку водія.

Впроваджені зміни стосуються й режимів праці і відпочинку водіїв. Так, після керування транспортним засобом упродовж чотирьох годин водій повинен зробити не менш, ніж 45-хвилинну перерву для відпочинку та харчування, якщо не настає період щоденного (міжзмінного) відпочинку. Зауважимо, що ця перерва може бути замінена щонайменше 15-хвилинними перервами, розподіленими протягом усього періоду перебування водія за кермом.

Передбачається, що встановлення тахографів дозволить вдосконалити контроль за забезпеченням безпеки автомобільних перевезень на міжміських автобусних маршрутах, у тому числі й простежити за періодами роботи та відпочинку водіїв, швидкістю руху упродовж усієї робочої зміни, а також сприятиме зменшенню кількості ДТП та тяжкості їх наслідків з причин перевтоми водіїв під час перевезень.

Зазначимо, контрольний пристрій (тахограф) - обладнання, яке є засобом вимірювальної техніки, призначене для встановлення на транспортних засобах для показу та реєстрації в автоматичному чи напівавтоматичному режимі інформації про рух таких транспортних засобів та про певні періоди роботи їхніх водіїв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що введення тахографів пропонується здійснювати поступово: на маршрутах від 150 до 500 км - з 1 червня 2012 р., а з 1 червня 2013 р. - від 50 до 150 км.