ua en ru

Мінфін запланував 3,7% дефіциту загальних фінансів на 2016 рік

Мінфін запланував 3,7% дефіциту загальних фінансів на 2016 рік Фото: Міністерство фінансів України

Фінансуватися дефіцит буде не емісійним шляхом

Дефіцит загальних фінансів України у 2016 році складе 3,7% за планом Міністерства фінансів країни (Мінфіну). Фінансуватися він буде не емісійним шляхом. Про це в Мінфіні заявили після чергового засідання Ради з фінансової стабільності під керівництвом Наталії Яресько, міністра фінансів країни. Інформація розміщена на офіційному сайті міністерства.

Міністерство фінансів України також підкреслило, що буде продовжувати дотримуватися принципової позиції щодо пруденційної бюджетної політики і зменшення фіскальних ризиків для країни.

Крім того, в рамках зустрічі Ради з фінансової стабільності було прийнято рішення, що Національний банк України (НБУ) і Міністерство фінансів країни посилять координацію з метою економічної стабілізації. Зокрема, мова йде про узгодження фіскальної та грошово-кредитної політик, що дозволить успішно перейти до режиму інфляційного таргетування.

Члени Ради відзначили, що зовнішнє середовище стала набагато менш сприятливим для економіки та фінансової системи України протягом останніх місяців. Це пов'язано як з тривалим і стрімким зниженням цін на ключові експортні українські товари, так і з новими обмеженнями в торгівлі з Російською Федерацією і на транзит через її територію в треті країни.

Конкурентні переваги українських виробників також нівелюються різкою девальвацією країн.

У повідомленні говориться також, що вищевказані фактори разом з сезонним впливом зумовили зменшення експортної виручки української економіки протягом останніх місяців, що в свою чергу підсилило турбулентність на валютному ринку. Поглиблення дії цих факторів також є ключовими ризиками для української економіки на 2016 рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінфін очікує поліпшення фінрезультатів "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".