ua en ru

Мінфін США вніс власників Альфа-Банку та Укрсоцбанку до "кремлівської доповіді"

Мінфін США вніс власників Альфа-Банку та Укрсоцбанку до "кремлівської доповіді" Фото: "Укрсоцбанк" (РБК-Україна)

До "кремлівської доповіді" увійшли власники банків, які працюють в Україні

Міністерство фінансів США внесло власників "Альфа-Банку" та "Укрсоцбанку" до так званої "кремлівської доповіді". Інформація про це міститься в оприлюдненій частини документа.

Повідомляється, що у "кремлівській доповіді" фігурують власники "Альфа-Банку" і "Укрсоцбанку" Михайло Фрідман, Петро Авен, Герман Хан та Олексій Кузмичьов. Крім того, у доповіді фігурують глава "Сбербанку" Герман Греф, голова "ВТБ" Андрій Костін, а також голова "Внешэкономбанка" Сергій Горьков, який володіє "Промінвестбанком".

Нагадаємо, раніше в статті "Альфа-Банк" на передовій гібридної війни" РБК-Україна писало, що "Альфа-Банк", яким володіють росіяни, активно оперує персональними даними мільйонів українців і підминає під себе стратегічні підприємства країни.

Повідомлялося, що реєстрація власності на фізосіб, які були російськими громадянами, дозволяє "Альфа-Банку" з успіхом обходити санкції, введені НБУ проти російських фінустанов. Це дозволяє проникати в стратегічні галузі та підприємства.

Після початку російської агресії Нацбанк ввів санкції щодо російських банків, які працюють в Україні. Цим банкам заборонено здійснювати будь-які фінансові операції на користь пов'язаних з ними осіб, зокрема, материнських структур. Але відомо, що санкції поширюються далеко не на всі російські банки.

У регуляторі тоді уточнили, що заходи торкнуться тільки банків з державним російським капіталом. Банків з приватним російським капіталом вони не торкнуться. До числа "недоторканих" відноситься і "Альфа-Банк". Його власником є компанія ABH Holdings S. A. Остання ж належить Михайлу Фрідману - 36,47% і Герману Хану - 23,27% (громадяни Ізраїлю), а також Олексію Кузмичьову - 18,12%, Петру Авену -13,76%, Андрію Косогову - 4,08% (всі - громадяни РФ, які проживають в Москві). Михайло Фрідман і Герман Хан, хоч і є громадянами Ізраїлю, але вони заробили свої статки в Російській Федерації.

Крім того, повідомлялося, що "альфівці" проводять заміну кадрів у придбаному "Укрсоцбанку". За даними ЗМІ, з головою правління "Укрсоцбанку" Тамарою Савощенко було розірвано контракт. На її місце призначено Ростислава Матяша, який протягом семи років обіймав посаду віце-президента, директора з юридичних питань "Альфа-Банку". Українська команда менеджменту поступово замінюється кадрами з російського банку.