ua en ru

Мінфін пропонує закласти зростання економіки в Україні на 2013 р. на рівні 6,5% ВВП

На засіданні уряду сьогодні, 28 березня, міністр фінансів Юрій Колобов представить членам Кабміну проект "Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік", який передбачає зростання ВВП на 6,5% і спрямований на забезпечення стабільного розвитку економіки і її конкурентоспроможності, зменшення рівня доларизації економіки і підвищення рівня життя громадян. Про це повідомляє издание "Комерсант-Україна", що володіє копією бюджетної декларації.

Однак текст цього документу, на відміну від попередніх бюджетних декларацій, не містить вказівки тих конкретних заходів та ініціатив, які могли б забезпечити 6,5-відсоткове зростання економіки і не менше підвищення доходів держбюджету.

Низькі темпи росту економіки в січні-лютому - всього на 2% - не переконали Мінфін почати підготовку держбюджету на 2013 р. на основі консервативного сценарію. Доходи і витрати скарбниці будуть розраховуватися виходячи з оптимістичного прогнозу в 6,5%, тоді як в міністерстві під керівництвом Валерія Хорошковського ще в лютому очікували 4,5%. Індекс цін виробників погіршено до 7,7% (раніше 6,3%), а рівень безробіття визначено в діапазоні 6,7-7,2% (7%). Споживча інфляція також буде вище - 6,2% (5,9%).

Дефіцит держбюджету планується утримувати на рівні до 0,8% ВВП: за загальним фондом він буде фінансуватися за рахунок приватизації, а за спецфондом - з запозичень МФО. Комерційні позики повинні бути в основному внутрішніми. В цілому держборг повинен бути нижче 25% ВВП (27,7% у поточному році), а частка перерозподілу через ВВП скоротиться до 27% (28,3%).

З соціальної частини бюджетної декларації виключено зобов'язання "осучаснити" пенсії. На прохання Мін'юсту буде лише "удосконалено порядок призначення та індексації". Реалізація податкової політики передбачає зміну ставок акцизного збору в рамках їх індексації і обіцяне в черговий раз зниження податкового тиску на бізнес за рахунок скорочення тіньового сектору. Регіони відчують підтримку у вигляді підвищення інвестиційної привабливості та формування фонду регіонального розвитку в обсязі 1% від прогнозу доходів. "Основи бюджетної політики-2012 були більш чіткими і мали конкретні пропозиції по зміцненню фінансової основи місцевого самоврядування. На жаль, не все було виконано. Норми щодо компенсаційних виплат за пільговий проїзд, перехід до надання адресної допомоги і монетизація пільг не реалізовані, але відображені в бюджетній резолюції-2013", - говорить експерт з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Асоціації міст України Олександр Слободян.

У бюджетній декларації на 2012 р. був визначений список національних проектів і держпрограм для першочергового фінансування, рівень капітальних витрат в обсязі 5%, а також зобов'язання своєчасного повернення ПДВ. "Це недолік, що в документі немає конкретики, - вважає президент Академії фінансового управління Тетяна Єфименко. - Але можу пояснити це тим, що питання пріоритетів напередодні виборів занадто політизоване, і уряд не хоче брати на себе нездійсненні зобов'язання". "В уряду немає впевненості в позитивних тенденціях, тому вказувати конкретні речі недоцільно, а писати непопулярні заходи напередодні виборів нелогічно",- вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.

Економісти звертають увагу на те, що в бюджетній декларації вказано "поступове підвищення гнучкості обмінного курсу гривні у міру відновлення фінансової системи". "Українську економіку можна відновити тільки шляхом підтримки експортерів. А чим слабкіша національна валюта, тим краще експортеру. Це дозволить стабілізувати валютні резерви, які в середньому за місяць скорочуються на 1 млрд дол., і дефіцит торговельного балансу. Іншого виходу у нас немає",- вважає Молдован, відзначаючи, що курсовій лібералізації в 2012 р. заважають парламентські вибори і необхідність погашення великих зовнішніх боргів держави. Українцям, які взяли до кризи валютні кредити, можна лише поспівчувати, вважає експерт. За словами джерела видання в уряді, обговорюється коридор в діапазоні 8-8,2 грн/дол.

Зазначимо, у держбюджеті на 2012 р. закладено зростання ВВП на рівні 3,9%. Однак, згідно з прогнозами Світового банку, ВВП України в 2012 р. виросте тільки до 2,5%. Такий прогноз міститься і в документах Європейського банку реконструкції і розвитку - 2,5%, що на 1 процентний пункт менше, ніж у жовтневому прогнозі. Згідно з прогнозами Fitch зростання ВВП в Україні в 2012 р. сповільниться до 4%.