ua en ru

Мінфін очікує зниження надходження податку на прибуток і акцизу в загальний фонд держбюджету в I кварталі

Мінфін очікує зниження надходження податку на прибуток і акцизу в загальний фонд держбюджету в I кварталі у порівнянні з початком 2012 року.

Міністерство фінансів (Мінфін) очікує зниження надходження податку на прибуток і акцизу в загальний фонд держбюджету в I кварталі у порівнянні з початком 2012 року. Про це повідомляє Комерсант-Україна, посилаючись на бюджетний розпис доходів загального фонду держбюджету, підготовлений Мінфіном на I квартал.

Згідно з повідомленням, у січні-березні Мінфін очікує зростання податкових відрахувань на 1,2% порівняно з фактом відповідного періоду 2013 року - до 68,72 млрд грн. Збільшення надходжень у січні повинно скласти 2,7 млрд грн (до 21,76 млрд грн), у березні - 2,66 млрд грн (26,46 млрд грн). Однак у лютому очікується падіння доходів на 5 млрд грн порівняно з минулим лютим - до 20,5 млрд грн.

Крім цього, загальну податкову позитивну динаміку за підсумками кварталу повинен забезпечити ПДВ, якого за три місяці планують зібрати до загального фонду на суму 51,73 млрд грн. Пікові надходження очікуються в березні - 19,5 млрд грн, що на 16,5% більше, ніж платники змогли перерахувати в березні 2013 року. У січні-лютому темпи очікуються вище - 21-26%. При цьому всі три місяці відшкодування податку буде скорочуватися. Платники в січні можуть отримати 4,05 млрд грн (-455 млн грн), у лютому - 3,93 млрд грн (-396 млн грн), у березні - 4,3 млрд грн (-555 млн грн).

За словами екс-глави Мінфіну Ігоря Уманського, зараз немає факторів, які б могли викликати активізацію імпорту і внутрішнього споживання на початку 2014 року і призвести до зростання надходжень ПДВ.

"Єдине, що може статися, - вирівнювання сальдо за рахунок невідшкодування ПДВ живими грошима. Виникне заборгованість, і представники бізнесу будуть змушені виходити з ситуації, оформляючи борги векселями", - сказав Уманський.

Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован погоджується, що маневрів з ПДВ в уряду більше, ніж з іншими податками, тому не виключає випуск цих паперів. Проте з середини року він все ж очікує збільшення імпортного ПДВ.

Ситуація з іншими податками виглядає гіршою. Збір податку на прибуток впаде на 6,39 млрд грн - до 11,96 млрд грн (-30%). Зростання надходжень прогнозують тільки в березні - на 1,24 млрд грн, у січні надходження скоротяться на 677 млн грн, а в лютому - на 6,95 млрд грн.

Таке планування у міністерстві пояснили тим, що на березень припадає сплата податку на прибуток за наслідками річної декларації."Що не доплатили, імпортеру, а якщо є переплати, то ми повинні повернути або врахувати у майбутніх періодах, все залежить від платника".

Молдован вважає, що з надходженням цього податку у Міндоходів будуть проблеми - переплати вже становлять понад 10 млрд грн. Уманський додає, що ефект з авансовими платежами спрацював тільки на початку минулого року, і зараз Мінфін "сам себе заганяє в кут".

"Під доходи закладаються витрати, і буде розбалансування. А те, що в I кварталі буде падіння, у мене немає сумнівів", - каже експерт.
При цьому проблеми виникнуть і з сплатою акцизу з товарів, вироблених в Україні. План кварталу знижений на 107 млн грн - до 6,74 млрд грн.

"Виробники міцного алкоголю кажуть, що виробництво знизилося на 20%. А бачимо ми його? Ні, тому що стали споживати більше тіньового товару", - пояснює Ігор Уманський.

Бюджетний план передбачає, що загальний фонд буде перераховано податку на доходи фізосіб у розмірі 1,8 млрд грн (50% від податку, отриманого в Києві), акцизу при імпорті - 358,4 млн грн, рентної плати - 82,74 млн грн.

Врятувати ситуацію повинен Національний банк. До загального фонду у січні Нацбанк зобов'язали перерахувати 5,7 млрд грн. За весь I квартал минулого року регулятор направив до бюджету 4 млрд грн (1 млрд грн у січні, 3 млрд грн - у березні).

Експерти вважають, що нинішній рік, як і попередні два, для уряду знову опиниться провальними.

"У пояснювальній записці до бюджету уряд не надав розрахунків, тому незрозуміло, на чому вони будують свою фінансову політику. З боку ці плани виглядають просто цифрами без обґрунтування, як і прогноз зростання ВВП на 3%. Система оподаткування у нас побудована таким чином, що все залежить від доброї волі платника. Податківці домовляються на центральному, місцевому, районному рівні взамін на поступки. Якщо категорично не захочуть йти на домовленості, то бюджет може втратити кілька мільярдів гривень, - вважає Олексій Молдован.