ua en ru

Міненерго закликало Раду підтримати законопроект про посилення прозорості видобувних галузей

Міненерго закликало Раду підтримати законопроект про посилення прозорості видобувних галузей Фото: Ігор Діденко

У 2015 р. Мінфін очікує отримати рентної плати за користування надрами майже 38,7 млрд грн

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України просить Верховну Раду ухвалити законопроект №2591 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні". Про це заявив заступник голови Міненерго Ігор Діденко під час зустрічі, присвяченій обговоренню майбутнього фіскального режиму газодобувної галузі, яку організувало міжфракційне об'єднання "За енергетичну незалежність України". Про це повідомили у відділі інформації та комунікацій з громадськістю ініціативи прозорості видобувних галузей EITI в Україні.

За словами Діденка, законопроект №2591 вже був розглянутий на засіданнях двох комітетів Верховної Ради - з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки та з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Як зазначається, прийняття закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні" дозволить удосконалити систему управління природними ресурсами, матиме позитивний вплив на процес формування бюджету та розподіл бюджетних коштів, а також сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в державі та боротьби з корупційними схемами у видобувних галузях.

При цьому Діденко відзначив важливість прозорості на ринку газодобувної галузі та збільшення видобутку вуглеводнів. За його словами, необхідно використовувати нові технології видобутку, закупівлі бурового обладнання та залучення інвестицій. Загалом, в Україні потрібно створити сприятливі умови для збільшення вуглеводнів, тому для залучення інвесторів важливо мати зрозумілу і стабільну систему оподаткування в нафтогазовій галузі.

"Робота IHS (міжнародна консалтингова компанія, - ред.) Проведена якісно і в стислі терміни. Були розглянуті різні моделі. Рентні ставки, які хочуть мати наші фіскальні органи, пов'язані з тим, що багато бізнесу поводиться цинічно по відношенню до держави, але і держава теж іноді не чесно веде себе по відношенню до бізнесу", - зазначив Діденко.

Заступник голови Міненерго нагадав, що у 2013 р. Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI). "Цього року Україні потрібно написати перший звіт по EITI. Що це означає? Це означає, що добувачі (цього року нафтогазова галузь, а в перспективі і вугільна, - ред.) Повинні будуть звітувати не тільки про свої витрати, а й про своїх контрагентів. Я хочу подивитися, наскільки вони будуть чесними", - наголосив Діденко.

Також повідомляється, що Кабінет міністрів дав доручення Міністерству фінансів на базі презентації IHS підготувати протягом двох тижнів остаточну версію позиції уряду про внесення змін до Податкового кодексу.

За словами заступника міністра фінансів Олени Макєєвої, на основі наданих незалежними видобувними компаніями даних були зроблені розрахунки. Головним завданням було розробити модель, яка буде ефективною саме для України, тому і було прийнято рішення про незалежному дослідженні.

"Для Міністерства фінансів важливо знайти точки дотику між урядом і депутатами, щоб це було спільне рішення. У 2014 році до держбюджету України надійшло 16 млрд 908 млн грн рентної плати за користування надрами за видобування вуглеводнів (нафти, природного газу і газоконденсату, - ред. ), у тому числі плати за видобуток природного газу - 8 млрд 655,8 млн грн. Станом на 28 травня 2015 р. до держбюджету надійшло 7 млрд 662 млн грн рентної плати за користування надрами за видобування вуглеводнів, в тому числі за видобуток природного газу - 6 млрд 540 млн грн", - зазначила заступник голови Мінфіну.

За словами Макєєвої, у 2015 році Мінфін очікує отримати рентної плати за користування надрами 38 млрд 697 млн ​​грн, у тому числі плати за видобуток природного газу - 30 млрд 766 млн грн.

Зазначимо, що виконання зобов'язань України в рамках EITI включено вимогам ряду міжнародних фінансових інститутів (Світового банку, МВФ і т.д.), міститься у спільних документах України та ЄС, є важливим фактором для оцінки України з боку інвесторів - міжнародних нафтогазових компаній. "Тому невиконання зобов'язань не тільки погіршить оцінку України міжнародними партнерами, але й надалі сприятиме непрозорості й корупції у сфері видобутку вуглеводнів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у вересні 2009 р. Україна зобов'язалася імплементувати EITI, схваливши урядову постанову №1098 "Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях". Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС і в рамках партнерства "Відкритий уряд".

10 жовтня 2012 р. наказом №785 Міненерговугілля була створена багатостороння група зацікавлених осіб з питання імплементації EITI в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, підприємств та громадськості.

Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) 17 жовтня 2013 р.

Незалежний адміністратор, відповідно до норм міжнародного секретаріату, до жовтня 2015 р. має представити звіт EITI за 2013 рік.

Нагадаємо, за даними EBA, бізнес готовий до дискусії з питання акцизів і ренти.