ua en ru

Міненерго має зауваження до плану реформування "Нафтогазу", запропонованого ЄБРР

Міненерго має зауваження до плану реформування "Нафтогазу", запропонованого ЄБРР Фото: Володимир Демчишин

Формувати зараз новий план здається недоцільним

Міністерство палива та енергетики України має ряд фундаментальних зауважень до плану реформування НАК "Нафтогаз України", запропонованого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це сьогодні журналістам повідомив голова Міненерго Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується того плану, який був запропонований ЄБРР - у мене були свої зауваження. Як мінімум вони пропонували деякі речі: по рядках, які не мали сенсу; дати Нафтогазу повну свободу залучати кошти безконтрольно, без впливу Кабміну, міністерства; нести витрати які завгодно. Там є фундаментальні речі, з якими ми не погоджуємося", - сказав Демчишин.

Він підкреслив, що вже існує затверджений план реформування Нафтогазу, затверджений Кабміном і Світовим банком план реформування НАК, якого і потрібно дотримуватися.

"Я відправляв ЄБРР лист, в якому сказано, що погоджувати різні плани реформування НАК: для ЄБРР - свій, для Світового банку - свій, не має сенсу. Ми вже в березні цього року затвердили план реформування газової промисловості України, який був узгоджений зі Світовим банком, Енергетичним співтовариством, узгоджений і підписаний Кабміном. Тому формувати зараз новий план нам здається недоцільним", - додав Демчишин.

Він зазначив, що кредити ЄБРР і Світового банку - пов'язані між собою і логічно припустити, що обидві структури можуть працювати на єдиних структурах і план, погоджений Світовим банком, може бути актуальним і для ЄБРР.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄБРР схвалила виділення Україні 300 млн дол. на закупівлю газу.