ua en ru

Мінекономіки прогнозує сплеск інфляції внаслідок додаткової емісії гривні

Мінекономіки прогнозує сплеск інфляції внаслідок додаткової емісії гривні Фото: національна валюта (прес-служба НБУ)

Наслідки м'якої політики НБУ проявляться на початку наступного року

У серпні інфляція в Україні становила 2,5% у річному вимірі та залишалася вдвічі нижчою за цільовий рівень. Суттєве прискорення очікується на початку 2021 року.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Як зазначається в огляді, на даний час, незважаючи на певне пом'якшення політики Національного банку, цінова динаміка знаходиться в прогнозованому тренді (5,9% на кінець року).

"У подальшому варто очікувати, що процес поступового насичення економіки грошима з метою її пожвавлення, очевидно, сформує більш вагомий тиск на цінову динаміку в результаті накопичувального ефекту, який, швидше за все, суттєво проявиться лише на початку наступного року", - йдеться в документі.

Відзначимо, споживчі ціни в Україні в серпні 2020 року порівняно з липнем знизилися на 0,2%. З початку 2020 року інфляція склала 1,2%.

Як повідомляло РБК-Україна, в липні НБУ поліпшив прогноз щодо інфляції та очікує, що зростання споживчих цін до кінця 2020 року складе 4,7%.

Водночас НБУ відмовився від зниження облікової ставки до кінця року. Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб зазначив, що ставка НБУ (6,0%) знаходиться нижче нейтрального рівня, тобто Україна вже знаходиться у фазі м'якою монетарної політики.