ua en ru

Мінекології: указ про створення Чорнобильського біосферного заповідника узгоджується

Мінекології: указ про створення Чорнобильського біосферного заповідника узгоджується Фото (АСН): Світлана Коломієць

У разі створення заповідника, в зоні відчуження з'явиться сильна служба охорони

Міністерство екології та природних ресурсів України знаходиться на етапі узгодження указу Президента про створення Чорнобильського біосферного заповідника на території зони відчуження. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

За словами Коломієць, створенню заповідника передує досить велика робота: розробляється положення про заповідник, яке проходить узгодження, а потім іде в Кабмін. "Кабмін затверджує положення і подає указ на затвердження Президенту. І Президент своїм указом створює заповідник. Ми знаходимося на етапі узгодження цього указу", - зазначила заступник глави Мінекології.

За її словами, нещодавно прем'єр-міністр ініціював роботу з аналізу можливостей реформування управління зоною відчуження, в рамках якої розглядається питання створення заповідника. Також стоїть завдання розібратися і внести пропозиції щодо оптимізації роботи зони.

Коломієць зазначила, що потрібно принципове політичне рішення - міняти в зоні відчуження що-небудь або залишати так, як є. З її слів, голоси в робочій групі розділилися навпіл. "Я стою на позиції, що не може така величезна площа в центрі країни залишатися безгосподарною. Поки у неї немає господаря, там господарює хто захоче", - додала вона.

За словами Коломієць, у разі створення заповідника, за умови належного керівництва та матеріального забезпечення, там буде сильна служба охорони, яка зможе хоча б якимось чином протистояти рубкам, ловлі риби, збиранню ягід та ін.

"Створення заповідника важливо і з наукового погляду - об'єкт унікальний. Заповідник - не тільки природоохоронна, а й наукова установу. Але його треба вписати в нову концепцію управління зоною. Або, якщо концепція залишиться колишньою, підкоригувати в її рамках управління заповідником: є заповідник і є агентство, керуюче підприємствами - найбільш законсервованою станцією, сховищем відходів ядерного палива, сховищем радіоактивних відходів", - заявила заступник міністра.

Вона також додала, що наявність сховища в заповіднику не є абсолютним злом. Там дуже велика проектна робота, величезна кількість заходів з безпеки, сучасні технології. "До того ж, будівництво ще не почалося і, гадаю, слід провести ще більше експертиз", - зазначила заступник міністра екології.

При цьому Мінекології досі не отримало для проведення державної екологічної експертизи проектну документацію щодо сховища. "Але, оскільки довіра до органів державної влади у країні вкрай низька, потрібно залучити міжнародних експертів. Щоб вони сказали, що в будівництві ЦСВЯП немає нічого страшного, що нічого там не вимре, нічого ночами світитися не буде", - наголосила вона.

Нагадаємо, рішення про створення заповідника в зоні відчуження може бути прийняте до кінця року.