ua en ru

Міндоходов планує провести інвентаризацію пільг аграрного сектора

Міністерство доходів і зборів України має намір провести інвентаризацію пільг аграрного сектора з метою не допустити використання спецрежиму оподаткування у схемах ухилення від сплати податків в агросекторі. Про це повідомляє прес-служба Міндоходов.

"Інвентаризація пільг аграрного сектора має на меті, з одного боку, збереження державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, а з іншого - не допустити використання спецрежиму оподаткування у схемах ухилення від сплати податків. Фахівці Міндоходів констатують, що сьогодні поширена практика, коли пільговий режим оподаткування використовується великими агротрейдерам для ухилення від оподаткування за рахунок використання схем оптимізації і фактично не виконує свою функцію стимулювання розвитку сільськогосподарської галузі ", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Зокрема, в рамках державної підтримки сільськогосподарської галузі в Україні функціонує спеціальний режим оподаткування для сільгосппідприємств - одна з найбільших галузевих пільг з ПДВ. Цей режим оподаткування передбачає, що суми ПДВ, отримані від покупців у складі вартості поставлених сільськогосподарських товарів (послуг), не платяться до бюджету, а перераховуються на власні спеціальні рахунки сільгосптоваровиробників і залишаються в їх розпорядженні.

На даний момент розглядаються кілька варіантів реформування такої пільги з метою її вдосконалення і забезпечення державної підтримки цієї галузі, в тому числі, перехід на загальну систему оподаткування податком на додану вартість із застосуванням зниженої ставки податку у розмірі 7% для операцій з поставки сільськогосподарськими підприємствами сільгосппродукції власного виробництва.

Крім того, Національним планом дій на 2013 рік передбачено реформування фіксованого сільськогосподарського податку, який на сьогодні обчислюється від незмінною нормативної грошової оцінки земель, зафіксованої на рівні 1995 року. Міндоходів вважає за доцільне ввести нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення з урахуванням коефіцієнтів індексації та диференціацією для різних видів сільгоспвиробництва.