ua en ru

МінАПК розробило умови приватизації спиртових заводів

МінАПК розробило умови приватизації спиртових заводів Фото: лінія розливу спирту

Спільно з "Укрспиртом" і ФДМ підготовлений документ, який передбачає два способи продажу спиртової монополії

Міністерство аграрної політики України розробило проект закону про особливості приватизації спиртових заводів та підприємств лікеро-горілчаної промисловості. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Алкотест чи зможе держава продати "Укрспирт" на своїх умовах". Документ розроблений спільно з ДП "Укрспирт" і Фондом держмайна.

Законопроектом пропонується виключити зі списку об'єктів, які підлягають приватизації, всі підприємства спиртової галузі. Приватизувати їх планується двома способами: прямий продаж окремих заводів і продаж "за філійним принципом".

Як пояснив РБК-Україна в.о. голови ДП "Укрспирт" Роман Іванюк, буквально це означає формування певних пакетів, в які будуть входити 4-5 заводів.

"Кожен з кластерів буде сформований приблизно однаковим. Приблизно в них буде по одному суперзаводу, підприємству з непоганими показниками, заводу середнього рівня і по два "поганих", якщо можна так сказати. Тобто, кожен кластер буде являти собою якийсь мікс, щоб на конкурсі не було боротьби лише за один з них, де зібрані кращі підприємства", - зазначив Іванюк.

За його словами, приблизна вартість кластера складе близько 40 млн дол., а в цілому вартість "Укрспирту" оцінюється в 300 млн дол.

"Передбачається, що за кластерним принципом буде продаватися 41 підприємство ДП "Укрспирт" для виробництва харчового спирту, решта - для технічного. Можливо, буде сформований один із кластерів для виробництва біоетанолу. За нашими розрахунками, левова частка виручених від продажу коштів - близько 250 млн дол. - доведеться на цей 41 завод", - розповів в. о. голови "Укрспирту".

Нагадаємо, раніше Олексій Павленко заявляв, що Мінагрополітики готове передати ДП "Укрспирт" на приватизацію вже до кінця 2015 р.