ua en ru

Мінагрополітики допомогло сільгоспвиробникам з пересівом озимих, - експерт

Державна допомога у розмірі 300 млн грн, виділених на пересівання озимих зернових культур, стане суттєвою підтримкою для сільгоспвиробників. Якщо великотоварні підприємства зможуть самостійно залучити кошти для пересіву, то середні і дрібні сільгоспвиробники сподіватися на державну компенсацію. Про це, заявив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Великі компанії мають доступ до ринку капіталу. Для середніх і дрібних сільгосппідприємств ситуація складається гірше. По-перше, ставки розрахунку по кредитах в Україні дуже високі - від 20 до 22%. Тому державна підтримка є необхідною для них. І 300 млн гривень, які виділив Кабмін на пересівання озимих культур є суттєвою підживленням", - зазначив Володимир Лапа.

Експерт також відзначив, що аграрії зможуть отримати значні кошти, співпрацюючи з Аграрним фондом."Певною мірою компенсувати витрати на пересівання озимих зможе державна допомога. Також передбачається, що певні обсяги фінансування, які можливо перевищать 5 мільярдів гривень, отримає Аграрний фонд, який буде забезпечувати форвардні закупівлі. Тобто це дозволить на 50% попередньо фінансувати сільгоспвиробників напередодні пересіву", - зазначив генеральний директор УКАБ.

На думку Володимира Лапи, забезпечити аграріїв грошима необхідно в найближчі один-два місяці. Тільки тоді цей фінансовий ресурс зможе ефективно підживити грошима гравців ринку, які цього потребують.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Кабмін прийняв рішення про виділення 300 млн грн на пересівання озимих.