ua en ru

Мінагрополітики: Компенсація пересіву озимих складе близько 130-150 грн на гектар втрачених посівів

На компенсацію пересіву озимих Кабмін додатково виділить 300 млн грн, що складе за попередніми підрахунками 130-150 грн. на гектар. Про це заявив першим заступником міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий, повідомляє прес-служба Міністерства агарної політики і продовольства.

За оцінками Мінагрополітики, в пересіва озимих культур потребують 3-3,5 млн. га сільськогосподарських угідь. Саме тому в рамках проведення весняно-польових робіт урядом прийнято рішення додатково виділити 300 млн грн, які будуть надані сільгоспвиробникам в якості прямої дотації для часткової компенсації втрат, пов'язаних з пересівом.

"Оцінюючи розмір площ, що вимагають пересівання, за нашими розрахунками, сільгоспвиробники зможуть отримати від 130 до 150 гривень на 1 гектар площ, які будуть пересіватіся. Зараз проводиться організаційна робота щодо розподілу цих коштів між регіонами", - заявив Безуглий.

До 20 квітня поточного року Мінагрополітики буде проводити збір інформації від сільгоспвиробників з усіх регіонів України щодо тих площ, які вимагають пересівання.

"Коли буде відома вся інформація і кількість заявок на пересівання площ, можна буде визначити остаточний розмір дотації на гектар і почати виплати. Компенсацію отримає кожен виробник, який разом з відповідною районною комісією підтвердив факт загибелі озимих і потреба в пересіванні культур. Ми зробимо все можливе, щоб до 15 травня ці кошти надійшли до товаровиробника", - сказав Безуглий.

За інформацією Мінагрполітики на сьогоднішній день посів ранніх зернових культур проведено на площі 559 тис. га. Розпочато посів в 19 регіонах. Площа зернових культур з урахуванням загибелі і пересіву озимих прогнозується на рівні 15,8 млн га, що практично на рівні 2011 року.