ua en ru

Міліціонери, що постраждали під час протестів проти мовного закону, відмовилися від своїх показів

Вчора міліціонери, які постраждали під час масових акцій проти мовного закону влітку минулого року, відмовилися від своїх первинних свідчень. Раніше вони звинувачували в нападі на них активіста УНА-УНСО Віталія Грузинова. Тепер співробітники міліції заявили, що не упевнені, що нападаючим був саме Грузинов. Адвокат обвинуваченого стверджує, що після подібних заяв "звинувачення розвалюється".

Вчора міліціонери, які постраждали під час масових акцій проти мовного закону влітку минулого року, відмовилися від своїх первинних свідчень. Раніше вони звинувачували в нападі на них активіста УНА-УНСО Віталія Грузинова. Тепер співробітники міліції заявили, що не упевнені, що нападаючим був саме Грузинов. Адвокат обвинуваченого стверджує, що після подібних заяв "звинувачення розвалюється". Про це пише "Комерсант-Україна".

Подільський районний суд продовжив вчора слухання справи відносно активіста УНА-УНСО Віталія Грузинова. За версією звинувачення, він брав участь у масових зіткненнях з міліцією 5 червня 2012 року біля будівлі Верховної Ради після ухвалення в першому читанні закону "Про основи державної мовної політики". В ухвалі про притягнення в якості обвинуваченого Грузинова затверджувалося, що він "завдав ударів солдатам міліції Вощевському В. М. і Королеві В. І., внаслідок чого у них утворилися синяки подовженої форми синьо-фіолетового кольору". У зв'язку з цим активіст був затриманий 27 серпня і поміщений в Лук'янівське СІЗО. Грузинову пред'явили звинувачення по ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу ("непокора законним вимогам, загроза, насильство або умисне нанесення побоїв співробітникові міліції при виконанні обов'язків"; карається позбавленням волі строком до п'яти років). Пізніше Грузинов був відпущений під підписку про невиїзд.

На вчорашньому засіданні Вощевський спочатку підтвердив, що саме Грузинов наносив йому удари, проте пізніше змінив свідчення і заявив, що бачив людину, схожу на звинуваченого активіста, лише бічним зором. У результаті на питання судді, чи може він стверджувати, що саме Грузинов приймав участь в бійці, Вощевський заявив, що його бив не Віталій Грузинов. Схожі свідчення надав і Король, який заявив, що він не може з точністю стверджувати, що на нього напав саме Грузинов. "Я пам'ятаю, що мене била людина в червоній куртці з рюкзаком. Якщо Віталій Грузинов був цього дня в червоній куртці, значить, це він", - заявив Король. Після цієї заяви прокурор вніс ухвалу про зміну звинувачення, відмовившись від звинувачення в побитті Вощевського. У результаті суд призначив судові дебати на 16 жовтня і закрив засідання.

Віталій Грузинов своєї провини не визнає. "Я дійсно там був, але в бійці участі не приймав. І яка може бути куртка, якщо все відбувалося влітку, в розпал жари. Я був цього дня у вишиванці і без рюкзака", - повідомив після засідання Грузинів. "Ми бачимо, що справа, відверто кажучи, розвалюється, тому що міліціонери не пам'ятають, хто їх бив. Грузинов просто попався під руку як відомий учасник протестного руху, присутній на акції. По суті, все, що є у сторони звинувачення, - це опис якоїсь людини в червоній куртці. Цього мало для звинувачення мого підзахисного, та і взагалі будувати звинувачення на одній тільки куртці - несерйозно", - заявила адвокат активіста Віра Міхайленко.

Нагадаємо, що за участь в масових зіткненнях з міліцією під Українським домом, які стали продовженням червневої акції протесту, раніше був засуджений безпартійний активіст Дмитро Резніченко. Звинувачення довело, що Резніченко застосував проти бійців спецпідрозділу "Беркут" газовий балончик. У результаті він був засуджений до двох років позбавлення волі умовно.