ua en ru

МЗС Угорщини: в Україні не заборонено приховувати подвійне громадянство

МЗС Угорщини: в Україні не заборонено приховувати подвійне громадянство Фото: Тамаш Менцер (із відкритих джерел)

Менцер заявив, що громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про наявність паспорту іншої країни

Громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про те, що вони також мають паспорт іншої країни. Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, йдеться у повідомленні на сайті уряду Угорщини.

Зокрема, він нагадав про зустріч міністра закордонних справ і торгівлі Петера Сійярто зі своїм українським колегою в середу в Нью-Йорку в рамках засідання 73-ї Генасамблеї ООН.

"На зустрічі міністр закордонних справ України визнав, що в Україні не існує закону, який забороняє громадянам мати паспорт з іншої країни. Крім того, законом не заборонено надання паспорту іншої країни, і не є злочином, коли хтось не повідомив про те, що він також має паспорт іншої країни", - заявив Менцер.

Окрім того, Менцер зазначив, що міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини "не може бути заляканий" у суперечці з Україною щодо подвійного громадянства.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кримінальне провадження за фактами видачі громадянам України паспортів Угорщини у населеному пункті Берегове Закарпатської області розслідується за статтею про державну зраду.

Крім того, генеральний прокурор України Юрій Луценко раніше заявив, що ГПУ зареєструвала кримінальне провадження через отримання українцями подвійного громадянства. За його словами, відповідне провадження зареєстровано, СБУ веде слідство, ГПУ веде процесуальний нагляд.

В свою чергу, Петро Порошенко зазначив, що вимагає поваги до суверенітету України так само, як Україна поважає суверенітет інших держав.

Крім того, президент заявив, що із заявою щодо видачі жителям Закарпаття угорських паспортів виступило Міністерство закордонних справ України, і підкреслив, що згоден "з кожною його буквою".

Як відомо, раніше розгорівся скандал після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Даний процес супроводжувався інструктажем про те, що не варто повідомляти владі про другий паспорт. Також на відео зафіксовано, як українці зачитують клятву, в якій обіцяють вважати Угорщину своєю батьківщиною. Також відзначимо, що на Закарпатті викрили щонайменше 39 осіб з подвійним громадянством. В основному, зазначили в ДПСУ, це паспорти Угорщини.