ua en ru

Порошенко прокоментував скандал з угорськими паспортами

Порошенко прокоментував скандал з угорськими паспортами Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко вимагає поваги до суверенітету України

Президент України Петро Порошенко прокоментував нещодавній скандал з угорськими паспортами в Закарпатській області. Про це він сказав у суботу, 29 вересня, під час візиту до Харкова.

У повідомленні йдеться, що Порошенко вимагає поваги до суверенітету України так само, як Україна поважає суверенітет інших держав. Про це він заявив сьогодні, 29 вересня, відповідаючи на питання про те, як може вплинути на українсько-угорські відносини "паспортний скандал".

"Моя позиція як президента: я буду захищати українських громадян, де б вони не були - на сході, на заході... Захищаючи наших громадян, я захищаю суверенітет нашої держави. Так само, як ми поважаємо суверенітет інших держав, ми вимагаємо такої ж поваги", - сказав Порошенко.

Крім того, президент зазначив, що із заявою щодо видачі жителям Закарпаття угорських паспортів виступило Міністерство закордонних справ України, і підкреслив, що згоден "з кожною його буквою".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кримінальне провадження за фактами видачі громадянам України паспортів Угорщини у населеному пункті Берегове Закарпатської області розслідується за статтею про державну зраду.

Крім того, генеральний прокурор України Юрій Луценко раніше заявив, що ГПУ зареєструвала кримінальне провадження через отримання українцями подвійного громадянства. За його словами, відповідне провадження зареєстровано, СБУ веде слідство, ГПУ веде процесуальний нагляд.

Як відомо, раніше розгорівся скандал після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Даний процес супроводжувався інструктажем про те, що не варто повідомляти владі про другий паспорт. Також на відео зафіксовано, як українці зачитують клятву, в якій обіцяють вважати Угорщину своєю батьківщиною. Також відзначимо, що на Закарпатті викрили щонайменше 39 осіб з подвійним громадянством. В основному, зазначили в ДПСУ, це паспорти Угорщини.