ua en ru

В МЗС прокоментували заяву Будапешта про відмову відкликати консула

В МЗС прокоментували заяву Будапешта про відмову відкликати консула Фото: Мар'яна Беца (Віталій Носач, РБК-Украіна)

Якщо МЗС Угорщини не прийме рішення про відкликання консула з Берегово, то МЗС України само запропонує йому покинути територію

Речник українського Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца заявила, що в разі, якщо МЗС Угорщини не прийме рішення про відкликання консула з населеного пункту Берегово Закарпатської області, то українська сторона сама запропонує йому покинути територію України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Українська позиція завжди була послідовною і чіткою. Українська сторона сама запропонувала угорській відкликати консула в Берегово у зв'язку з порушенням ним Віденської конвенції про консульські зносини і законодавства України. Якщо вони не відкличуть, то ми самі приймемо рішення про те, що він повинен покинути територію України і припинити діяльність в Україні", - сказала вона.

Нагадаємо,сьогодні в МЗС Угорщини заявили, що Будапешт не має наміру відкликати свого генерального консула або консула у населеному пункті Берегове, незважаючи на рекомендації України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів годинну зустріч з главою Міністерства закордонних справ угорської республіки Петером Сійярто, під час якої запропонував йому самостійно відкликати угорського консула із Закарпаття.

Як відомо, раніше розгорівся скандал після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Даний процес супроводжувався інструктажем про те, що не варто повідомляти владі про другий паспорт. Також на відео зафіксовано, як українці зачитують клятву, в якій обіцяють вважати Угорщину своєю батьківщиною.

ГПУ зареєструвала кримінальне провадження через отримання українцями подвійного громадянства. Кримінальне провадження за фактами видачі громадянам України паспортів Угорщини у населеному пункті Берегове розслідується за статтею про державну зраду.