ua en ru

В МЗС України закликали Росію допустити місію ОБСЄ до спостереження на кордоні

В МЗС України закликали Росію допустити місію ОБСЄ до спостереження на кордоні Фото: місія ОБСЄ (osce.org)

Росія блокує доступ місії ОБСЄ до пунктів пропуску "Гуково" і "Донецьк"

Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило розчарування тим, що Росія блокує допуск міжнародної місії спостерігачів ОБСЄ до моніторингу ситуації на двох російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк". Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій на офіційному сайті відомства.

"Підтримуючи продовження мандату місії спостерігачів ОБСЄ на двох російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк", Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке розчарування з приводу того, що Росія залишається єдиною в ОБСЄ, хто наполегливо блокує розширення мандату Місії на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей України", - йдеться у повідомленні.

В МЗС зазначають, що такі дії Російської Федерації свідчать про її намір продовжувати постачання зброї, боєприпасів та військового обладнання, регулярних військ, найманців з метою підтримки терористичної діяльності на території України.

"У цьому зв’язку, приєднавшись до консенсусу щодо рішення, делегація України в ОБСЄ виголосила відповідну інтерпретуючу заяву. Закликаємо Росію до неухильного виконання взятих на себе зобов’язань в рамках мінських домовленостей, зокрема виконання Росією положень п.4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо забезпечення постійного моніторингу і верифікації з боку ОБСЄ на тимчасово неконтрольованій ділянці українсько-російського державного кордону", - закликали у відомстві.

Також МЗС закликає створити зону безпеки уздовж кордону з Росією, оскільки це є "критично важливим для деескалації ситуації та мирного врегулювання на Донбасі".

Зазначимо, у четвер, 3 травня, відбулось засідання Постійної ради ОБСЄ, де обговорювалось питання розширення мандату ОБСЄ у двох російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк".

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що бойовики на блокпосту біля непідконтрольної уряду Горлівки обшукали і погрожували затримати учасників СММ ОБСЄ.