ua en ru

Бойовики погрожували затримати патруль ОБСЄ

Бойовики погрожували затримати патруль ОБСЄ Фото: ОБСЄ

Бойовики обшукали автомобілі СММ ОБСЄ

Учасників місії СММ ОБСЄ обшукали і погрожували затримати бойовики на блокпосту біля непідконтрольної уряду Горлівки. Про це йдеться в звіті місії.

"28 квітня 2018 року о 14:00 на блокпосту, розміщеному на північ від н. п. Горлівка (непідконтрольна уряду, 39 км на північний схід від Донецька), шестеро озброєних членів збройних формувань зупинили патруль СММ, що складався з п'яти співробітників на двох броньованих автомобілях, які слідували з підконтрольних в непідконтрольні уряду райони Донецької області. Члени збройних формувань вимагали провести огляд багажників автомобілів СММ, і патруль прийняв цю вимогу", - йдеться у звіті.

Як повідомляється, після перевірки багажників бойовики також вимагали відкрити всі ящики для інструментів двох автомобілів.

"Спостерігачі пояснили, що мандатом місії передбачена свобода пересування і що ця вимога є обмеженням їх свободи пересування. На це члени збройних формувань відповіли, що спостерігачі можуть або виконати їх вимогу, або повернутися в підконтрольні уряду райони. Патруль зв'язався з базою і отримав пораду почекати подальших вказівок", - йдеться в повідомленні.

Так, через годину бойовики повідомили членам патруля, що якщо ті не виконають вимогу показати вміст ящиків для інструментів або повернутися назад в підконтрольні уряду райони, вони викличуть "команду спеціального призначення", щоб та відвезла спостерігачів в інше місце для перевірки вмісту обох автомобілів.

"Інцидент вичерпався ще через півгодини, але тільки після того, як представники місії показали вміст ящиків для інструментів, аптечок та спальних мішків. Команда СММ благополучно повернулася на базу в Донецьку", - зазначено у звіті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відновленню мобільного зв'язку оператора Vodafone України" на Донбасі сприяли международні спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.