ua en ru

В МЗС назвали основні методи боротьби проти російської окупації

В МЗС назвали основні методи боротьби проти російської окупації Фото: МЗС України закликає боротися із російською окупацією (РБК-україна)

26 лютого - День кримського спротиву російської окупації

Санкції є одним із основних методів боротьби проти російської окупації. Про це заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца у Twitter.

"26 лютого - День кримського спротиву російської окупації. Санкції, міжнародний тиск та суди - основні інструменти боротьби. Боремось!", - написала Беца.

Зазначимо, що цього дня у 2014 році біля будівлі Верховної Ради Криму відбувся мітинг кримськотатарських активістів на підтримку територіальної цілісності України. На мирне зібрання прийшло кілька тисяч людей. На противагу їм прихильники приєднання півострова до складу Російської Федерації. Їх очолив, лідер руху "Русское единство" Сергій Аксьонов, котрий після окупації Криму очолив "Раду міністрів Республіки Крим". У зв’язку із сутичками на позачерговому засіданні Верховної ради Криму не вдалось ухвалити звернення депутатів до російської влади.

Крім того, зазначалося, що начебто під час зіткнень загинули двоє проросійських активістів, ще 79 отримали поранення. Слідчий комітет Росії через рік порушив справу про "масові заворушення", що дало право окупаційній владі затримувати кримськотатарських активістів. Затримання тривають донині.

Нагадаємо, нещодавно МЗС України висловило ноту протесту Російській Федерації з приводу намірів організувати на території Криму вибори президента 18 березня 2018 року. Також в МЗС зазначили, що не дозволять провести вибори у диппредставництвах РФ на території України, якщо цю вимогу буде порушено.