ua en ru

МЗС Франції опублікувало доповідь, що доводить причетність режиму Асада до хіматаки в Сирії

МЗС Франції опублікувало доповідь, що доводить причетність режиму Асада до хіматаки в Сирії Фото: міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро

Хімічний аналіз, а також аналіз тактичної обстановки вказує на вину режиму

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро представив на засіданні Ради оборони 26 квітня доповідь, що містить докази відповідальності сирійського режиму Башара Асада за хімічну атаку в Хан-Шейхуні (Сирія) 4 квітня. Про це повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ Франції.

"Виходячи з цієї загальної оцінки і достовірної та послідовної інформації, зібраної нашими службами, Франція вважає, що сирійські збройні сили та служби безпеки скоїли хімічний напад з використанням зарину на мирних жителів в Хан-Шейхуні 4 квітня 2017 року", - йдеться в доповіді.

Згідно з доповіддю, аналізи проб з місця атаки встановили наявність зарину, домішки гексаміну (уротропіну), характерні для хімічної зброї, виробленої в Сирії.

Крім того, аналіз тактичної обстановки також свідчить про відповідальність режиму.

"У середині дня вертоліт, який прибув з північного сходу, на великій висоті пролетів над містом Саракиб. Три невідомих об'єкта, з яких йшов білий дим, були скинуті на заході від міста. На думку Франції, тільки сирійські збройні сили мали вертольоти і тому відповідальні за викид цих трьох об'єктів", - повідомляється в доповіді.

Нагадаємо, раніше Reuters повідомляв про наявність у французьких спецслужб доказів причетності президента Сирії Башара Асада до хімічної атаки 4 квітня 2017 року.