ua en ru

Міжнародні резерви України у серпні склали 17,2 млрд доларів

Міжнародні резерви України у серпні склали 17,2 млрд доларів Ілюстративне фото (pxhere.com)

Протягом місяця вони скоротилися на 2,9%

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 17 231,7 млн доларів США (в еквіваленті) станом на 1 вересня 2018 року. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Нацрегулятор вказує, що до скорочення резервів на 2,9% у місячному вимірі у серпні призвели кілька чинників.

Зокрема, інтервенції Національного банку з метою згладжування надмірних коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку. За підсумками місяця було продано 668 млн доларів, з яких через інтервенції за вибором найкращої ціни було продано 311,9 млн доларів та на аукціонах - 356,1 млн доларів. При цьому на поповнення резервів у серпні куплено 16,7 млн доларів.

Також серед чинників - платежі з обслуговування та погашення зовнішнього боргу. Зокрема, на користь Міжнародного валютного фонду було сплачено кошти обсягом 607,4 млн доларів (в еквіваленті). Окрім платежів на користь МВФ, у серпні на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 447,9 млн доларів у еквіваленті, з яких 389,2 млн доларів становили обслуговування та погашення за державними цінними паперами.

НБУ вказує що на скорочення резервів вплинули й операції уряду із залучення коштів в іноземній валюті шляхом розміщення державних боргових паперів. Так, обсяги розміщення облігацій зовнішньої державної позики за цей період становили 725,0 млн доларів, внутрішньої - 382,1 млн доларів та 69,1 млн євро.

Крім того, на скорочення вплинула й переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) у сумі 19,9 млн доларів (в еквіваленті).

"В цілому, станом на 1 вересня 2018 року, обсяг міжнародних резервів покриває 2,9 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - підкреслив нацрегулятор.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, за попередніми даними на 1 серпня 2018 року, міжнародні резерви України склали 17,748 млрд доларів.

А станом на 1 липня 2018 року міжнародні резерви України склали 17,9782 млрд доларів.