ua en ru

Між Росією і Польщею припинилися вантажоперевезення з 1 лютого

Між Росією і Польщею припинилися вантажоперевезення з 1 лютого Фото: вантажоперевезення

Сторони не змогли домовитися про продовження дозволів для транспортних компаній на 2016

Міністерство транспопрта Російської Федерації і Міністерство інфраструктури і будівництва Польщі не змогли домовитися про продовження дозволів для транспортних компаній на 2016 рік. Про це пише РБК.

З 1 лютого, коли закінчується термін діючих дозволів, російські фури не зможуть в'їхати на територію Польщі, а польські - в Росію. Поки що сторонам вдалося домовитися лише про те, що всі російські машини, що знаходяться зараз в Польщі, зможуть повернутися в Росію до 15 лютого за дозволами 2015 року.

Кількість дозволів на в'їзд великовантажних країни узгоджують щорічно. Порядок погодження встановлено міжнародними договорами. Існує два типи дозволів для транспортних компаній: двосторонні та на/з території третіх країн (тристоронні). Двосторонні необхідні для ввезення польських вантажів у Росії і російських в Польщу, для російських перевізників вони діють як транзитні перевезення із західноєвропейських країн через територію Польщі. Тристоронні угоди потрібні польським перевізникам для ввезення в Росію вантажів із Західної Європи.

Сторони не перший раз не можуть домовитися щодо квот дозволів. Наприклад, автоперевізники обох країн припиняли роботу через відсутність продовження дозволів з 16 січня по 2 лютого 2011 року.

Наступний раунд переговорів відбудеться у Варшаві 1 лютого, випливає з повідомлення на сайті польського Міністерства інфраструктури. На двох попередніх зустрічах, 21-22 грудня у Варшаві та 21 січня у Світлогорську (Калінінградська область), рішення знайти не вдалося.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що автоперевезення між Росією і Польщею можуть призупинити. Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства транспорту Росії, Польща відмовляється здійснювати міжнародні автомобільні перевезення в РФ по російському законодавству.

Нагадаємо, 4 січня Росія повністю припинила транзит українських товарів через свою територію.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомляє, що станом на 4 січня 2016 року Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію. Ця заборона Російської Федерації є непрозорим, невиправданим і носять дискримінаційний характер", - йдеться в повідомленні прес-служби МЕРТ України.