ua en ru

Metro і "Ашан" працюють в окупованому Криму в обхід санкцій, - Reuters

Metro і "Ашан" працюють в окупованому Криму в обхід санкцій, - Reuters Фото: відомі світові торговельні мережі Metro і "Ашан" продовжують працювати в Криму

У компаніях стверджують, що вони не порушують санкцій, оскільки магазинами на півострові керують їхні дочірні компанії

Товари німецького ритейлера Metro і французького Auchan ("Ашан") вільно продаються в кримських магазинах і доставляються через керченський порт (Крим), незважаючи на санкції Євросоюзу проти Росії. Про це повідомляє Reuters.

Водночас європейським компаніям заборонено вести справи з керченським поромом і портом через санкції ЄС, введені проти Росії після анексії Криму.

Зазначені світові рітейлери стверджують, що вони не порушують санкцій, оскільки кримськими магазинами керують їхні російські дочірні компанії, що не підпадають під дію санкцій ЄС.

Так, представник Metro заявив, що магазини цієї мережі управляються незалежними російськими компаніями, які не підпадають під дію санкцій.

"Metro повністю усвідомлює і виконує закони і правила ЄС, у даному конкретному випадку, застосовувані санкції", - заявив він.

Представник "Ашан" також стверджує, що компанія завжди працює в рамках правил, в тому числі й рішень ЄС.

"Це суперечить духу санкцій, але за відсутності торгового ембарго, завжди є тонка грань між дотриманням норм і недотриманням", - прокоментував ситуацію один з європейських чиновників на умовах анонімності.

Як пояснили агентству юридичні експерти, транспортування товарів у Крим може потрапляти в "сіру зону" санкцій, оскільки відносини між материнськими компаніями з субпідрядниками часто буває складно визначити.

Зі слів джерел Reuters, транспортні компанії завантажують товари європейських компаній в розподільних центрах в Росії, а потім вони доставляються в Керч за допомогою поромної переправи.

Потім товари потрапляють в магазини Metro і "Ашан" в Криму.

Агентство також підкреслило, що не має доказів будь-яких виплат від Metro і "Ашан" будь-яким особам, які підпадають під санкції.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко під час виступу на Генеральній асамблеї ООН заявив, що російська влада здійснює на території окупованого Криму репресивну політику.