ua en ru

МЕРТ призупинило рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу", - Кубів

МЕРТ призупинило рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу", - Кубів Фото: Степан Кубів

Кубів розповів, чому було прийнято рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу"

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) призупинило рішення про затвердження нового статуту Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", яким фактично перепідпорядкувало собі компанію "Укртрансгаз". Про це перший віце-прем'єр-міністр, глава МЕРТ Степан Кубів заявив на засіданні погоджувальної ради парламенту, повідомляє "112 Україна".

"Це рішення, по суті, є правильним ... Я готовий визнати, що при ухваленні рішення ми не провели необхідні консультації, це технічний і, в деякій мірі, політичний момент. У зв'язку з цим рішення мною як міністром призупинено", - зазначив перший віце-прем'єр.

Кубів зазначив, що сьогодні у глави Кабінету міністрів відбудеться нарада з даного питання.

"Сьогодні у прем'єра відбудеться нарада за участю всіх зацікавлених сторін, і ми будемо обговорювати наші дії по суті і по формі", - запевнив він.

Також міністр пояснив причину прийняття рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу".

"Чому це рішення було прийнято? Тому що неприпустимим є та ... постанова, в якій прописані розвиток і поділ видобутку, транспортування і продажу газу, про створення наглядової ради, незалежного і ефективного, на відкритому конкурсі. Це нереально виконати до 1-го і 10-го. Друге - це тотальні нерозрахунки з оператором. У "Нафтогазу" 6,4 млрд боргу перед "Укртрансгазом". Згідно з планами уряду, ми повинні розділити видобуток, транспортування і продаж (газу). ми твердо стоїмо на своїй позиції, тому що тільки такий поділ забезпечить реальну конкуренцію на ринку газу і в кінцевому рахунку - зменшення ціни на газ для населення", - сказав Кубів.

Нагадаємо, заступники міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, Наталія Микольська та Максим Нефьодов не причетні до зміни статутів компаній "Нафтогаз України" і "Укртрансгаз".

Раніше повідомлялося, що МЕРТ забирає "Укртрансгаз" з-під управління "Нафтогазу". Згодом прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв розібратися в питанні з керуванням "Укртрансгазом".