ua en ru

Мера Талліна затримано у справі про хабарі

Мера Талліна затримано у справі про хабарі Фото: мер Талліна Едгар Савісаар

Загальна сума неправомірної вигоди чиновника оцінюється в кілька сотень тисяч євро

В Естонії за підозрою в хабарництві сьогодні, 22 вересня, був затриманий мер Талліна і голова опозиційної Центристської партії Едгар Савісаар. Про це з посиланням на Держпрокуратуру Естонії повідомляє Delfi.

Як зазначається, поліція безпеки пред'явила 64-річному Савісаару підозру в неодноразовому отриманні хабара. Зараз із градоначальником поводять процесуальні дії.

За версією слідчих, у 2014 і 2015 рр. Савісаар кілька разів брав хабарі у вигляді майна і пільг як на свою користь, так і на користь третьої особи. Загальна сума хабарів оцінюється слідством у кілька сотень тисяч євро.

Крім Савісаара, у справі фігурують ще кілька громадян Естонії, які, можливо, пов'язані з пособництвом, посередництвом і дачею хабара. За наявними даними, серед заарештованих також голова ради будівельної компанії Rand & Tuulberg Айвар Туульберг.

65-річний Савісаар є головою Центристської партії, пост мера Талліна він обіймає із 2007 року. Центристська партія є найбільшою опозиційною політичною силою Естонії, яка на виборах заручається підтримкою переважно російськомовного населення Естонії.

Савісаар є однією з найбільш суперечливих політичних фігур Естонії. Наприкінці 1980-х очолював Народний фронт Естонії, був головою Ради міністрів Естонської РСР і першим прем'єр-міністром Естонії після відновлення незалежності. В даний час Савісаар має в Естонії репутацію проросійського політика.

У березні 2015 р. Савісаара було доставлено до лікарні у критичному стані - травма ноги призвела до виникнення стрептококової інфекції. Токсичний шок призвів до ураження життєво важливих органів, у тому числі нирок. У підсумку лікарям довелося ампутувати пацієнтові ногу. Влітку політик відновився після хвороби і в серпні почав з'являтися на публіці.

Нагадаємо, раніше у вересні в Румунії за підозрою в отриманні хабара було затримано мера Бухареста Соріна Опреску.