ua en ru

Мер Донецька заявив про законність перетворення "ДонбасАеро" на ТОВ попри скарги працівників

Донецький міський голова Олександр Лук'янченко сьогодні відкинув звинувачення працівників збанкрутілої авіакомпанії "ДонбасАеро".

Донецький міський голова Олександр Лук'янченко (на фото) сьогодні відкинув звинувачення працівників збанкрутілої авіакомпанії "ДонбасАеро". Про це повідомляє радіо "Свобода".

Представники трудового колективу закидали міськраді, що вона незаконно перетворила авіакомпанію з комунального підприємства на товариство з обмеженою відповідальністю.

Зокрема, Олександр Лук'янченко зазначив: "Я думаю, що "ДонбасАеро" - це не профільне комунальне підприємство. Місцеві органи влади не можуть займатися авіапідприємством. Тому це було не мною вигадано, це законодавство і згода колективу була. Навіть випереджувальне бажання колективу було тоді, коли "ДонбасАеро" розвивалося й серйозно працювало. Тому звинувачення не відповідають дійсності".

Раніше Петро Гармаш, який представляє трудовий колектив авіакомпанії, запевняв, що комунальне підприємство перетворилося на товариство з обмеженою відповідальністю без відома працівників, а вони дізналися про це постфактум.

Також повідомлялося, що Державна інспекція з питань праці виявила численні порушення законодавства про оплату праці у компанії "ДонбасАеро" під час проведеної перевірки та передала відповідні матеріали до правоохоронних органів.

"ДонбасАеро" входить до альянсу "Українська авіаційна група" (УАГ). Група була створена в 2007 р. "АероСвітом" і "ДонбасАеро", в 2010 р. до них приєдналася "Дніпроавіа". Найбільшими акціонерами "АероСвіту" є структури "Приватбанку", підконтрольні Ігорю Коломойському, а також співголова наглядової ради "АероСвіту" Григорій Гуртовий - станом на 2010 р. у сумі вони володіли близько 52% акцій. Структурам Коломойського належить також "ДніпроАвіа", на балансі якої знаходяться і Дніпропетровський аеропорт, і "Донбасаеро".