ua en ru

Меморандум миру і злагоди працює на терористів, - Тягнибок

Прийнятий 20 травня Верховною Радою меморандум миру і злагоди є потуранням терористам на Донбасі і не може вирішити реальні проблеми України.

Прийнятий 20 травня Верховною Радою меморандум миру і злагоди є потуранням терористам на Донбасі і не може вирішити реальні проблеми України. Про це заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, чия фракція у парламенті відмовилася підписувати цей документ.

"Меморандум не містить ні слова про захист українців, яких більшість в Україні і, зокрема, на Донбасі, і щодо яких у даний час здійснюються етнічні чистки на сході країни. Він є просто потуранням терористам, що діють на Донбасі, і їх злочинам, спрямованим проти української нації. Поки не буде забезпечена повна ліквідація тероризму на території України - про меморандуми не може бути й мови", - заявив Тягнибок.

При цьому кандидат у президенти від націоналістів заявив, що укладачі документа намагаються переписати Конституцію і затвердити особливий статус російської мови, проти чого категорично виступає "Свобода".

"Укладачі так званого меморандуму, не питаючи про це український народ, визначають Україну парламентсько-президентською республікою. До того ж, вони прагнуть офіційно затвердити в Конституції незрозумілий статус російської мови. Непоясненим залишається прагнення виділити російську мову серед інших мов, які використовуються в Україні. Документ, по суті, принижує мови інших національних меншин. Перегляд статусу української мови як єдиної державної є не лише замахом на основи державного ладу, але і зрадою українського населення Донбасу, яке мужньо протистоїть російській агресії", - заявив Тягнибок.

Він також розкритикував відсутність в документі засудження окупації Кримського півострова і спробу наділити особливими владними повноваженнями регіони.

"На догоду "регіоналам" та олігархічним кланам нардепи описують забезпечення повноважень "регіонів" тоді, коли в Конституції записано тільки визначення областей. По суті, вони намагаються створити регіональні князівства, якими будуть керувати місцеві князьки. При цьому ні про яке розширення повноважень місцевих громад, за які повинна була б боротися українська влада, мова насправді не йде", - вважає Тягнибок.

Як відомо, вчора Верховна Рада 252 голосами народних депутатів підтримала меморандум миру і злагоди.

"Для деескалації напруженості в суспільстві Верховна Рада України закликає всі сторони конфлікту простягнути руки один одному, відмовитись від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи по захисту, розвитку та побудові демократичної, суверенної і єдиної України, в якій вільно і дружно будуть жити люди всіх національностей, політичних переконань та віросповідань. Верховна Рада України звертається до всіх громадян країни із закликом об'єднатися заради збереження нашого спільного дому - України", - йдеться в меморандумі.

У тексті документа сказано, що Верховна Рада України підтримує діяльність всеукраїнського круглого столу національної єдності і підтримує проведення виборів Президента України як запоруки миру і єдності в суспільстві.

Також Рада закликає всі органи державної влади забезпечити вільне і безпечне волевиявлення народу на виборах Президента України. Крім того, ВР закликає всіх громадян України взяти участь у виборах Президента України і припинити дії, спрямовані на перешкоджання волевиявлення інших громадян.

Нагадаємо, в квітні фракція "Свобода" вже виступала проти підписання політичної угоди парламентськими фракціями - так званого "Великоднього меморандуму".

"Це не меморандум. Це капітуляція. Ми нікому не дозволимо здавати наші національні інтереси, за які віддали своє життя багато поколінь українців. Українці не вимагають підписання жодних меморандумів для підтвердження територіальної цілісності і незалежності своєї країни", - заявив Тягнибок.

Тоді ж він підкреслив, що виступає проти будь-яких угод з депутатами Партії регіонів і КПУ, які, на його погляд, сприяють розпалюванню сепаратистського конфлікту на Донбасі.

У підсумку "Великодній меморандум" не був прийнятий - його замінило спільне звернення до народу в.о. президента Олександра Турчинова і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.