ua en ru

Рада підтримала меморандум миру та злагоди

Народні депутати підтримали меморандум миру та злагоди

Народні депутати підтримали меморандум миру та злагоди. За відповідне рішення проголосували 252 нардепа.

З фракції Партії регіонів за цей закон проголосували 64 депутати, в фракції "Батьківщина" - 59 нардепів, з фракції "Удар" - 30, з депутатської групи "Економічний розвиток" проголосували 33 нардепи, з групи "Суверена європейська Україна" - 27 парламентарів

Разом з тим, фракції "Свобода" та Компартії не дали за меморандум жодного голосу.

"Задля деескалації напруги у суспільстві Верховна Рада України закликає усі сторони конфлікту протягнути руки один одному, відмовитися від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи по захисту, розвитку та розбудові демократичної, суверенної і єдиної України, у якій вільно та дружньо житимуть люди усіх національностей, політичних переконань і віросповідань.

Верховна Рада України звертається до всіх громадян країни із закликом об'єднатися заради збереження нашого спільного дому - України", - йдеться у меморандумі.

Також йдеться, що Верховна Рада в повному обсязі підтримує женевські домовленості дипломатів США, Євросоюзу, Російської Федерації та України від 17 квітня 2014 р., що спрямовані на деескалацію напруги в суспільстві та відновлення безпеки громадян.

Верховна Рада України підтримує діяльність всеукраїнського круглого столу національної єдності, та проведення виборів Президента України, як запоруки миру та єдності у суспільстві.

Також Рада закликає всі органи державної влади забезпечити вільне та безпечне волевиявлення. Народу на виборах Президента України. Крім того, ВР закликає всіх громадян України взяти участь у виборах Президента України і припинити дії, спрямовані на перешкоджання волевиявлення інших громадян.

Верховна Рада України засуджує протиправне застосування зброї і насильства, що призвели до масових вбивств людей та інших злочинів проти людства.

Крім того, Верховна Рада України зобов'язалася забезпечить невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладено наступні положення:

1) закріплення парламентсько-президентської республіки та відновлення балансу влади між усіма її гілками;

2) проведення широкомасштабної судової реформи з метою гарантування прав громадян на чесний і справедливий суд та закріплення незалежності судової системи;

3) забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів;

4) проведення реформи правоохоронних органів та прокуратури з метою забезпечення безпеки громадян і відновлення довіри до правоохоронної системи, зокрема, шляхом ліквідації функцій загального нагляду у прокуратури;

5) боротьбу з корупцією на всіх рівнях державної влади.

Для досягнення миру і злагоди Верховна Рада України зобов'язується:

1) поруч з конституційним статусом української мови як державної, Україна забезпечить гарантування російської мови, а також гарантування інших регіональних мов і мов нацменшин в місцях їх компактного проживання;

2) ухвалити закон про місцеві референдуми;

3) прийняти закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян, з приводу подій, які мали місце під час масових акцій протесту в Україні, за умови звільнення ними незаконно захоплених будівель, інших громадських місць та добровільного складання зброї, за винятком осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини проти життя та здоров'я людей.

Також ВР закликає до недопущення міжконфесійної на міжнаціональної ворожнечі.

"Верховна Рада України закликає до роззброєння всіх незаконних формувань і громадян, повернення всіх незаконно захоплених будівель їх законним власникам, звільнення всіх зайнятих вулиць, площ та інших громадських місць в українських містах, селах та селищах", - йдеться в меморандумі.