ua en ru

Медведчук: Нам потрібно визначитися, куди йти - на ковчег або на "Титанік"

Євразійська інтеграція дозволить Україні протистояти кризі. Про це сьогодні заявив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук на круглому столі «Митний союз і Зона вільної торгівлі з Європою: проблеми та перспективи для України», який проходить у Донецке.

Згідно з розрахунками, проведеним провідними економістами та аналітиками, інтеграція в ЄС принесе від 3 до 7 млрд дол. втрат, адже Зона вільної торгівлі має близько 400 різних обмежень. Тоді як вступ до Митного союзу збільшить обсяги зовнішньої торгівлі України на 9 млрд дол. на рік. А зняття митних обмежень між Україною і нинішніми країнами-учасницями МС призведе до значного зростання взаємної торгівлі.

«Нам потрібно визначитися, куди йти - на ковчег або на «Титанік». Такий виклик стоїть сьогодні перед елітою українського суспільства», - упевнений Медведчук.

Він підкреслив, що основна мета круглого столу - донести до широких мас об'єктивну інформацію про переваги та недоліки того чи іншого вектора економічної інтеграції. «А вибір повинен зробити саме народ. Ми твердо переконані і будемо наполягати на реалізації конституційного права громадян. На жаль, сьогодні цей вибір робить влада, яка вважає євроінтеграцію безальтернативним варіантом, тим самим ігноруючи думку народу», - зазначив політик.

Нагадаємо, згідно з всеукраїнським опитуванням громадської думки, проведеним наприкінці травня нинішнього року Київським міжнародним інститутом соціології, 36% українців вважають, що Україна повинна орієнтуватися на входження до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном; 33% - на входження до Євросоюзу, 18% опитаних виступають за те, щоб Україна зберігала свою незалежність і суверенітет у прийнятті політичних та економічних рішень, без входження до Європейського і Митний союзи. 13% респондентів не визначилися.

При відповіді на питання, що краще для України - укласти Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, щоб згодом вступити до ЄС, або вже зараз вступити в Митний союз і ЄЕП з Росією, Білоруссю, Казахстаном та іншими країнами, 40% громадян нашої країни відповіли, що краще вже зараз вступити в МС і ЄЕП. 36% опитаних дотримуються думки, що краще укласти Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, щоб згодом вступити до ЄС. 22% українців не визначилися.

У засіданні також беруть участь академік РАН і радник президента РФ Сергій Глазьєв, академік НАН України Валерій Геєць, директор Центру міжнародного науково-дослідного інституту проблем управління, президент Російського торгово-фінансового союзу Сергій Батчіков, академік НАН України Олександр Амоша, співавтор Митного кодексу Митного союзу Юрій шкірянці, академік Академії економічних наук України Олександр Кендюхов, представники керівних органів Митного союзу та Євразійського банку розвитку та ін.