ua en ru

МЕА підвищило прогноз зростання попиту на нафту у 2013 р

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у п'ятницю підвищило прогноз зростання попиту на нафту цього року на тлі поліпшення європейської економіки і сильнішого споживання в інших регіонах

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у п'ятницю підвищило прогноз зростання попиту на нафту цього року на тлі поліпшення європейської економіки і сильнішого споживання в інших регіонах, передає "Росія 24".

У своєму щомісячному звіті з нафти агентство повідомило, що чекає зростання попиту на нафту на 1 млн барелів у цьому році, що на 100 тис. барелів більше попереднього прогнозу.

При цьому прогноз зростання попиту на нафту у 2014 р. збережено на рівні 1,1 млн барелів на добу.

Тим не менш, в МЕА також попередили про значні ризики, пов'язані з будь-якою економічною кризою, в результаті політичного протистояння у США і різкого падіння курсу валют на ринках, що розвиваються. Ці фактори можуть призвести до того, що прогнози не виправдаються.

Хоча в МЕА заявили, що відносно невеликий термін, коли уряд США не буде працювати, не справить значного впливу на нафтовий ринок. Також в агентстві попередили про те, що побоювання із приводу можливості несвоєчасного підвищення стелі держборгу можуть мати великий негативний вплив на попит на нафту.

"Значне погіршення ділової і споживчої довіри потенційно може знищити макроекономічний імпульс, необхідний для приведення в дію додаткового зростання попиту на нафту у 2014 р.", - зазначають експерти МЕА.

При цьому загрозу для стабільних поставок продовжує являти політична нестабільність на Близькому Сході і в Північній Африці.

За даними МЕА, постачання нафти із країн ОПЕК впали на 645 тис. барелів на добу минулого місяця, досягнувши мінімального рівня від жовтня 2011 р. Різке падіння відбулося незважаючи на те, що постачання із Саудівської Аравії становлять понад 10 млн барелів на добу протягом третього місяця поспіль, і було пов'язане з модернізацією південних портів в Іраку і безладами в Лівії.

Видобуток нафти в Іраку скоротився на 400 тис. барелів на добу - до 2,82 млн барелів на добу, а це мінімальний рівень за 18 місяців, у той час як лівійські поставки впали тільки на 300 тис. барелів.

Як очікується, пропозиція нафти країн, що не входять до ОПЕК, наступного року зросте на 1,7 млн ​​барелів на добу, що на 360 тис. більше попереднього прогнозу. Таке збільшення буде означати найвищий річний приріст з 1970 р.

Як повідомили сьогодні в МЕА, нафтовидобуток у світі у вересні 2013 р. скоротився на 625 тис. бар. - до 91,12 млн бар./день.