ua en ru

Матіос назвав число жителів ОРДЛО, що отримали паспорти РФ

Матіос назвав число жителів ОРДЛО, що отримали паспорти РФ Ілюстративне фото (pixabay.com)

Деякі українці, які звернулися за отриманням паспорта РФ, уже допитані

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що паспорти Російської Федерації отримали 13 тисяч жителів Донецької і Луганської областей. Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо НВ".

Він зазначив, що зараз значна частина жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти, ідентифікована.

"У нас є повна картина, нами зараз - у процесі слідства - встановлюються всі, хто отримав таке громадянство, як в частині Донецької і Луганської областей - це великі цифри... На даний момент ми фактично володіємо ситуацією по більше 13 тисячах осіб - значна частина їх ідентифікована, вони перетинають лінію розмежування", - сказав головний військовий прокурор.

За його словами, слідчі діють у законний спосіб. Так, деякі українці, які звернулися за отриманням російського паспорта, вже допитані під час перетину ними КПВВ на Донбасі.

Як писало РБК-Україна раніше, в Російській Федерації стверджують, що заявки на отримання паспортів Росії подали близько 30 тис. жителів окупованих регіонів Донецької і Луганської областей. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв заявляв, що близько 7 тис. чоловік паспорт РФ вже отримали.

Нагадаємо також, у розвідці Міноборони України заявляють, що на окупованому Донбасі від місцевих жителів вимагають прискорити подачу документів на російські паспорти.

Додамо, російський президент Володимир Путін підписав указ, який дозволяє отримати російське громадянство в спрощеному порядку українцям, які раніше жили в будь-якому районі Луганської або Донецької областей України.

Так, ЄС планує ввести нові санкції проти РФ за безперервне втручання у ситуацію на Донбасі. Зокрема, за видачу російських паспортів.