ua en ru

Матіос назвав батальйони, які вийшли з Іловайська без бою

Матіос назвав батальйони, які вийшли з Іловайська без бою Фото: Анатолій Матіос

Матіос назвав батальйони "Шахтарськ", "Прикарпаття" і полк "Азов"

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос назвав батальйони, які вийшли з Іловайська в серпні 2014 р., навіть не вступивши в бій. Про це Матіос розповів в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Міліцейські батальйони і добровольці були некеровані. У них накази віддавалися по телефону. За функціями вони дійсно призначені для зачистки та охорони громадського порядку після звільнення міста, але задум командирів цих батальйонів абсолютно не кореспондувався із задумами ВСУ. Тому команд військового керівництва підрозділи міліції іноді не виконували. Для військового це - злочин, а для міліціонера - дисциплінарне стягнення з боку його керівника", - заявив Матіос.

За його словами, в той час взагалі воювали "збірні".

"Це були військові, перемішані з добровольцями і міліцейськими підрозділами, які набиралися з еліти Майдану, а також інші люди, які хотіли бути героями або "солдатами удачі", - сказав Матіос.

Він навів приклад батальйону "Шахтарськ", який фактично щойно зайшов у Іловайськ, і вийшов з нього.

"В Іловайську він не воював, а потім був розформований за мародерство в той період. Так само зайшов у Іловайськ, оцінив ситуацію і припинив участь у бойових діях батальйон "Азов". Все це є у свідченнях, і я буду готовий повністю їх озвучити після проведення повноцінної експертизи", - відзначив головний військовий прокурор.

Він також розповів, що на момент, коли 5-й батальйон "Прикарпаття" зі зброєю побіг з-під Іловайська, у всіх містах на їх шляху від місця дислокації і до Києва включно, військова прокуратура нарахувала лише 168 озброєних бійців, які б могли їх зупинити і розгорнути, або замінити їх на позиціях.

"Тільки 168 замість 362, що втекли. Це була авторемонтна рота, залишки, що не зрадили службовців "Беркута", "Сокола" і кілька десятків бійців Військової служби правопорядку. Зі стрілецькою зброєю. І це - лише один батальйон. Я поки що не буду говорити про інших, зокрема ЗСУ", - розповів Матіос.

Нагадаємо, близько 90% інформації, отриманої в ході боїв за Іловайськ, виявилася помилковою.