ua en ru

Мартиненко звинуватив "єврооптимістів" у спробах запровадити презумпцію винності у країні

Мартиненко звинуватив "єврооптимістів" у спробах запровадити презумпцію винності у країні Фото: Микола Мартиненко

Мартиненко також заявив, що вважає реальним керівником НАБУ не Ситника, а Углаву

Колишній народний депутат України від "Народного фронту" Микола Мартиненко звинуватив "єврооптимістів" у спробах запровадити презумпцію винності в країні. Про це екс-нардеп заявив в інтерв'ю українським ЗМІ.

"Ми дожилися до презумпції винності", - зазначив Мартиненко, додавши, що українські "єврооптимісти", "які собі цей лейбл самі навісили, хочуть запровадити у нас в країні диктатуру".

Він також зазначив, що боровся політично всі ці роки не за таку ситуацію. "Я не злякався піти в опозицію при Кучмі, не злякався піти в опозицію при Януковичі. І з першого до останнього дня два Майдану відстояв. Я буду цих Ситника з Углавою (директор та перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України, – ред.) боятися?", - заявив Мартиненко.

Екс-депутат підкреслив, що вважає НАБУ "політизованою філією грузинської мафії", яка працює за тим методам, за якими Гізо Углава (колишній заступник головного прокурора Грузії при президентові Міхеілі Саакашвілі, - ред.) в свій час в Грузії. "Хто очолював всі ці тортури, кидання людей у в'язниці? Подивіться звіти робочої групи ООН за період їх влади в Грузії - 99% людей йшли на угоду зі слідством, коли були тортури у в'язницях", - підкреслив екс-нардеп.

Крім того, Мартиненко вважає реальним керівником НАБУ не Ситника, а Углаву. "Він командує всім. Може, Ситнику пообіцяли місце в партії Саакашвілі. Вони намагаються сильно піднятися політично і розуміють, що часу немає. Я ж ще трошки і займаюся соціологією і бачу тенденції Саакашвілі. Їм потрібні гучні фігури", - заявив колишній депутат.

Говорячи про те, чому йому вручили підозру саме у справі про Східний ГЗК, Мартиненко пояснив: його хотіли кинути у в'язницю з великою заставою.

"По справі "Енергоатому" таку суму навіть намалювати було неможливо. Вона не влаштовувала НАБУ в якості застави. А головна причина – політична. Вони розраховували, що Мартиненко повинен рознервувався, розбалансувати частину депутатів від "Народного фронту", які входять у більшість, і таким чином внести хаос в коаліцію", - пояснив Микола Мартиненко, зазначивши, що кінцева мета цих дій НАБУ – дострокові вибори.

Пояснюючи, хто стоїть за справою у Швейцарії за "Енергоатому", де фігурує його ім'я, Мартиненко розповів, що отримав доступ до документів, які свідчать: у справі є "доноси з обвинуваченнями, підписані фейковими антикорупційними організаціями".

"Наприклад, "Міжнародні антикорупційні суди", де значаться і росіяни. На таких же бланках звинувачення були послані в Австрію - причому потрапили вони там чомусь до депутатів фракції "Свобода" (ультраправа партія "австрійська партія свободи", - ред.). І в Австрії обвинувачення проти мене пішли саме від цієї фракції. З ким із Росії у цій фракції договір, ви знаєте? Вони співпрацюють з "Єдиною Росією". У них прямий договір, вони партнери", - пояснив Мартиненко, пообіцявши оприлюднити і інші факти.

Колишній голова комітету ВР з ПЕК підтвердив, що у Росії є всі підстави його ненавидіти за послідовну боротьбу з монопольним впливом росіян на атомну енергетику України.

"За багато років вдалося кваліфікувати паливо "Вестінгхауза" - ми отримали диверсифікацію поставок ядерного палива в Україну. Під час моєї роботи головою комітету з ПЕК я займався й іншими темами з нашої енергонезалежності, неприємними для Росії", - зазначив він.

Народного депутата Сергія Лещенко Мартиненко назвав "аморальною людиною". "Він чудово розуміє, що він фальсифікує. Він бере під столом гроші і кричить про якісь праведні речі. Бере у росіян! Він же зі мною судився і двічі програв суд. Я публічно говорив, що він отримує 67 тис. доларів на місяць плюс бонуси за кампанію по моїй дискредитації", - заявив Мартиненко.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва розгляне скаргу на відмову Солом'янського суду Києва на арешт Миколи Мартиненка 3 травня 2017 року.